A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) becslései szerint 160 millió utas ragadhat a földön, mert a kapacitáshiány miatt nem indulhat el a gépük.

A légitársaságokat tömörítő kereskedelmi szervezet madridi konferenciáján Brian Pierce vezető elemző azt mondta, az előrejelzések azt mutatják, hogy Európában emelkedik 20 éves távon a legkisebb, 2 százalékos arányban az utasok száma éves szinten, ennek oka többek között az elöregedett társadalom.

Ugyanakkor Európa már ennek a forgalom-bővülésnek sem tud majd megfelelni, ha semmit nem tesznek. Ebben az esetben 160 millió utas ragadhat a földön, mert nem lesz elég kapacitás rá.

Felhívta a figyelmet, hogy a nyári menetrendi időszakban a járatok 40 százaléka késéssel közlekedett. Ehhez csatlakozva Alexandre de Juniac, az IATA elnök-vezérigazgatója azt mondta, a 2019-es nyári időszakban jobb biztosan nem lesz a helyzet, de abban nem biztos, hogy az ideinél rosszabb lesz.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Mivel a kapacitások kiépítése hosszadalmas, arra kérték a kormányokat, hogy dolgozzák ki a saját nemzeti légiközlekedési stratégiájukat, amely segíthet a légtér hatékonyabb használatában. Az IATA azonban hosszútávon továbbra is a Single European Sky bevezetését támogatja.

Fotó: AIRportal.hu

Az AIRportal kérdésére válaszolva de Juniac leszögezte: ha el akarják szállítani az 1,9 milliárd utast, akkor ki kell építeni a repülőtéri kapacitásokat, hatékonyabban kell kiosztani a meglévő slotokat és újakat kell létrehozni és át kell alakítani az európai légiforgalmi irányítást, sokkal hatékonyabban kell a dolgozókat beosztani és a nemzeteknek ki kell dolgoznia a saját légiközlekedési stratégiájukat.