A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) adatai szerint 2016-ban az előző évihez képest 3,8 százalékkal teljesített jobban az áruszállítási szektor és 6,3 százalékkal javult a személyszállítási üzletág.

Áruforgalom

Fotó: UPS | © AIRportal.hu

Fotó: UPS

A 260 taglégitársaságot számláló IATA legutóbbi, lapunkhoz eljuttatott jelentése szerint az áruforgalom 3,8 százalékkal bővült a 2015-ös szinthez képest, ez majdnem a duplája a szektor ötéves átlagos fejlődési ütemének, amely 2 százalék volt legutóbb. Mivel 2016 elején szinte mindenhol esett az áruforgalom a piaci szereplők később már óvatosan bántak a kapacitásokkal, így a járatok átlagos töltöttsége 2,8 százalékponttal 46,1 százalékra javult.

A régiók közül a legjobban Európa teljesített, 16,4 százalékos bővülésével jelentősen hozzájárult az éves bővülési ráta alakulásához. A világ áruforgalmának legnagyobb részét kitevő Ázsia-Óceániában 9,8, Afrikában 13,6, a Közel-Keleten 11,2, Észak-Amerikában 3,7 százalékkal javult az áru-tonnakilométerben mért teljesítmény, míg Dél-Amerikában 1 százalékkal zsugorodott a piac a gazdasági válság miatt.

Utasforgalom

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
 | © AIRportal.hu

A személyszállítási üzletág is a többéves átlag feletti bővüléssel zárta 2016-ot: értékesített utaskilométerben számolva 6,3 százalékkal javult a cégek teljesítménye, míg a tízéves ipari átlag 5,5 százalék. A légitársaságok 6,6 százalékkal növelték a kapacitást, így az átlagos töltöttségi mutató 0,1 százalékpontot tudott csak javulni, de így is rekord magasan, 80,6 százalékon állt az év végén.

Szinte minden hónapban a közel-keleti légitársaságok jelentették a legnagyobb arányú bővülést, így év végén is ezek a cégek remekeltek, 12,9 százalékkal nőtt az értékesített utaskilométerek száma. A legnagyobb forgalmat bonyolító Ázsia-Óceánia 11,2, Európa 10,7, Dél-Amerika 5, Afrika 5,3, Észak-Amerika pedig mindössze 3,1 százalékos bővülést mutatott fel.