A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség legfrissebb adatai szerint erős javulás mutatkozott az áru- és személyforgalomban is szeptemberben.

Utasforgalom

Fotó: Heathrow Airport | © AIRportal.hu

Fotó: Heathrow Airport

A nemzetközi kereskedelmi szervezet lapunkhoz eljuttatott legfrissebb statisztikái szerint az év kilencedik hónapjában az utasforgalom értékesített utaskilométerben mérve 7 százalékkal javult, hét hónapja nem volt példa ekkora mértékű bővülésre az utasszállítási szegmensben.

A légitársaságok a kapacitásokkal is óvatosan bántak, 6,6 százalékkal növelték csak a székek számát, így a járatok átlagos töltöttsége 0,3 százalékponttal 81,1 százalékra tudott emelkedni.

A világ régiói közül ismét a Közel-Kelet nőtt a legnagyobb mértékben, 11 százalékkal, de a világ légi utasforgalmának 30 százalékát adó Ázsia-Óceániában is 10,2 százalékos bővülést mutattak ki. Európában 5 százalék volt a növekedési ráta.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Áruforgalom

Fotó: United Parcell Services | © AIRportal.hu

Fotó: United Parcell Services

Az idén pár hónapban megtépázott áruforgalom is magára talált, bár ehhez kellett a dél-koreai Hanjin társaság összeomlása, és a Samsung Note 7-esek eszeveszett cseréje is. A szektor árutonnakilométerben mérve 6,1 százalékot javult, amire tavaly február óta nem volt példa. A bővülési rátában a listát Afrika vezeti 12,7 százalékkal, viszont mindössze 1,5 százalékos világpiaci részesedéssel. A második helyen Európa végzett 12,6 százalékkal, míg a közel 40 százalékos résszel rendelkező Ázsia-Óceánia 5,5 százalékot javított.

A szekotr azonban továbbra is nehéz helyzetben van, mert a járatok töltöttsége bár 0,6 százalékkal 43,7 százalékra javult, ez a mutató továbbra is történelmi mélységben van, ezzel a jövedelmezőségre gyakorolt nyomás sem múlt el.