A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) adatai szerint áprilisban is folytatódott az áru- és személyforgalom gyors fejlődése.

Március kimondottan jó hónap volt az IATA taglégitársaságai számára, főleg a tavaly még áruszállító szektor kapott magára 13,4 százalékos bővüléssel, de az utasforgalom is átlagon felül nőtt. Áprilisban az áruforgalom kevésbé nőtt, az utasforgalom viszont hat éve nem nőtt ekkora mértékben.

Áruforgalom

Fotó: UPS | © AIRportal.hu

Fotó: UPS

Az árutonna-kilométerben mért márciusi 13,4 százalék után áprilisban a szektor teljesítménye 8,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. A kapacitásokat a légitársaságok óvatos mértékben, 3,9 százalékkal emelték, így a töltöttség ismét nagy mértékben, 1,9 százalékponttal tudott emelkedni és 45 százalékot ért el átlagosan.

A világ régiói közül kiemelkedik Afrika és Európa, a fekete kontinensen 26 százalékkal nőtt az áruszállítás, bár 1,6 százalékos világpiaci részesedésük elhanyagolható. Európa ugyanakkor 23,5 százalékos részesedéssel már komoly tényező, így 12,9 százalékos bővülése jelentős hatással van a szektorra. A legnagyobb forgalmat adó Ázsia-Óceániában 8,4 százalékos bővülést regisztráltak és előrejelzésében az IATA az üzleti bizalmi indexeket alapján erős és stabil fejlődést vár az év hátralévő részében is.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Utasforgalom

Fotó: Heathrow Airport | © AIRportal.hu

Fotó: Heathrow Airport

Míg márciusban az áruforgalom, addig áprilisban az utasforgalom ért el rekord szintet. Az IATA tagjai értékesített utaskilométerben számolva 10,7 százalékkal teljesítettek jobban, mint 2016 áprilisában, hat éve nem volt ilyen magas a bővülési ráta. Emellett a kapacitások 7,1 százalékkal nőttek, így a járatok átlagos töltöttsége 2,7 százalékponttal 82 százalékra javult, amely rekord értéknek számít, áprilisban soha nem volt ilyen jó a load factor.

Az utasforgalomban is Afrika bővült a legjobban, 15,4 százalékkal, ebben a szegmensben is Európa lett a második 14 százalékos javulással, a legnagyobb szelettel rendelkező Ázsia-Óceánia 10,7 százalékos javulást mutatott fel. Csak Észak-Amerika lóg ki, mivel 6,7 százalékos növekedésével legrosszabbul teljesítő régió volt.

Az IATA szerint az utasforgalmat leginkább az inflációtól megtisztított adatok szerint a tavalyihoz képest 10 százalékkal alacsonyabb viteldíjak generálták, de a világgazdaság felpörgése is hozzájárult a jó adatokhoz. Észak-Amerika és a Közel-Kelet gynegébb teljesítménye már az amerikai laptop-tilalom hatása – fűzték hozzá.