Valósággal kilőtt a légi áruforgalom márciusban az IATA adatai szerint, rég nem látott, kétszámjegyű bővülést produkált a piac, de utasból sem volt hiány.

Áruforgalom

Fotó: UPS | © AIRportal.hu

Fotó: UPS

A montreáli székhelyű szervezet adatai szerint márciusban 14 százalékkal nőtt az áruforgalom árutonnakilométerben mérve az előző év azonos időszakához viszonyítva. Ilyen mértékű bővülésre 2010 októbere, vagyis közel 7 éve nem volt példa.

A háttérben a hat éves csúcson lévő globális kereskedelem és az új exportmegrendelések állnak, illetve az is közrejátszik, hogy a nagy értékű elektronika eszközök (amelyekre erős a kereslet) alapanyagát, a szilíciumot légi úton juttatják el a fuvarozók.

A 14 százalékos bővülés mellé a szektor 4,2 százalékos kapacitásbővítést tett, így a járatok kihasználtsága 4,1 százalékpontot ugrott és 47,4 százalékot tett ki márciusban.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A legnagyobb mértékben, 33 százalékkal Afrika bővült, a második helyet Európa szerezte meg 18,2 százalékos plusszal, a Közel-keleten 16, a legnagyobb forgalmat bonyolító Ázsia-Óceánia 13,6 százalékkal növelte a forgalmat. Dél-Amerika piaca viszont továbbra is zsugorodik, márciusban 4,2 százalékkal csökkent a szektor teljesítménye.

Utasforgalom

Fotó: Heathrow Airport | © AIRportal.hu

Fotó: Heathrow Airport

Nem volt panasz az utasforgalomra sem márciusban, bár a bővülés üteme nagyjából a fele volt az áruforgaloméhoz képest. Értékesített utaskilométerben mérve 6,8 százalékkal javult a forgalom, a kapacitások 6,1 százalékkal növekedtek, így a járatok kihasználtsága 0,5 százalékponttal 80,4 százalékra módosult.

A legnagyobb mértékben a 40 százalékos részesedéssel bíró Ázsia-Óceánia fejlődött, ott 10,7 százalékos volt a bővülés, Dél-Amerikában 7,8, Európában 6, a Közel-Keleten (ahol szinte mindig kétszámjegyű volt a bővülés) most 4,7 százalék volt a javulás mértéke.És ebbe még nem számít bele az brit és amerikai tiltás hatása.