Átfogó repülésbiztonsági ellenőrzést végzett Magyarországon a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO), az ENSZ légi közlekedéssel foglalkozó szakosított szervezete 2012. március 26-30. között – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) pénteken az MTI-vel.

A tárca tájékoztatása szerint az audit eredménye alapján jelentős előrelépés tapasztalható a szabályzói, felügyeleti, képzési, működési struktúrák és a hatósági eljárások terén is a legutóbbi, 2008-as vizsgálat óta.

Az ICAO négy éve még 41 százalékos eltérést mutatott ki a teljes megfeleléshez képest. A szervezet három hónapon belül készíti el és küldi meg észrevételezésre jelentése tervezetét.

Az NFM közleményében Schváb Zoltán közlekedésért felelős helyettes államtitkár a lezajlott ellenőrzés kapcsán kifejtette: a magyar légiközlekedési ipar szereplőinek egyértelmű igénye és törekvése, hogy az intézményrendszert és szabályozási környezetet a lehető legmagasabb repülésbiztonsági szint elérése érdekében folyamatosan fejlesszék. Az audit kedvező eredménye a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Nemzeti Közlekedési Hatóság, a Közlekedésbiztonsági Szervezet és a HungaroControl közötti példás együttműködésnek, a szervezetek összehangolt erőfeszítéseinek köszönhető.

Nicolas Rallo, az ICAO ellenőrző csoportjának vezetője a felülvizsgálaton tapasztalt határozott fejlődés alapján úgy ítélte meg, hogy az elmúlt években elért előrehaladás a korábbi lemaradásból az átlagos európai szintre zárkóztatja fel Magyarországot – közölte az NFM.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Schváb Zoltán a közleményben kijelentette: Magyarország a jövőben is megbízható és kiszámítható partner lesz, korrekt hozzáállására és képességeinek állandó fejlesztésére minden körülmények között számíthatnak a repülés biztonságának javításáért dolgozó nemzetközi szervezetek.

Magyarország második európai államként lehetett részese annak az érvényesítési folyamatnak, amely az ICAO új típusú, a folyamatosságra hangsúlyt fektető megközelítésének megfelelőségét igazolja. A szervezet 2013. január 1-jével az egész világon bevezeti Folyamatos Monitoring Megközelítés (CMP) programját, amely szinte havi rendszerességgel vizsgálja majd az egyes tagországok repülésbiztonsági teljesítményét.

Forrás: MTI

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!