Az eddigieknél is komolyabb megszorításokat vezetett be a Lufthansa a koronavírus miatt, és ideiglenesen leállíthatja mind a 14 Airbus A380-asát is. A legtöbb légitársaság már ingyenes átfoglalást biztosít, egyes befektetők pedig a konszolidáció újabb hajtóerejének tekintik a mostani helyzetet.

A Lufthansa-csoport az elmúlt napokban súlyosabbnál súlyosabb intézkedéseket jelentett be, és pénteken is aggasztó számokat tett közzé. Közleményében a cég azt írta: az egész légiközlekedés érintett a koronavírus-járvány okozta keresletcsökkenésben, ezért
a Lufthansa a járatai felének törlését is kilátásba helyezte, és fontolóra vette mind a 14 Airbus A380-asának ideiglenes kivonását az aktív gépek közül.

De a kapacitáscsökkentő intézkedések a csoport minden légitársaságát érintik, és a gazdasági hatások minimalizálása érdekében hozza meg őket a Lufthansa. A cég menedzsmentje megkezdte a tárgyalásokat a szakszervezetekkel, hogy megelőzzék az elbocsátásokat.

A német holding legutóbb az izraeli járatokat állította le a helyi hatóságok döntése értelmében.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az Index az izraeli helyzettel kapcsolatban helyi sajtóértesülésekre hivatkozva arról írt, hogy az El Al felfüggeszti több európai járatát, köztük a budapestit is.

Váradi János, az izraeli nemzeti legitársaság magyarországi irodájának vezetője viszont az AIRportal.hu kérdésére cáfolta a hírt: azt mondta, a Budapest és Tel Aviv közötti járataik továbbra is közlekednek, de egy-egy törlés előfordulhat.

Eközben egyre több légitársaság biztosítja az ingyenes átfoglalást vagy teljes visszatérítést  utasainak. A cégek most már nemcsak azoknak ajánlják fel ezt az opciót, akiknek érvényes jegyük van, hanem legtöbben bizonyos ideig az új vásárlóknak is megadják ezt a lehetőséget.

Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu

Az Európai légitársaságok közül a Points Guy összefoglalója szerint az Air France-KLM, az Alitalia, a British Airways, az Iberia, a Lufthansa-csoport tagjai, az SAS és a Virgin Atlantic biztosítja különböző feltételekkel a lemondást vagy átfoglalást, a fapadosok ugyanakkor egyelőre nem léptek ebbe az irányba, csak a törölt járatok utasainak adnak lehetőséget a foglalás módosítására.

A Qatar Airways például a 2020. július 30-ig repülőjeggyel rendelkező, vagy mostantól jegyet vásárló utasoknak biztosít átfoglalási lehetőséget, vagy visszetérítést egy évig felhasználható utalvány formájában.

A Wizz Air befektetője, az amerikai Indigo Partners a Flightglobal szerint már a konszolidáció újabb hajtóerejeként tekint a koronavírus hatásaira. Bill Franke igazgató azt mondta,
az Indigo Partners portfóliójában lévő légitársaságok jó állapotban vannak, és már keresik a lehetőséget arra, hogy újabbakat vásároljon fel.

A konszolidációról Calin Rovinescu, az Air Canada vezetője azt mondta, a szabad készpénzállomány és likviditás a legfontosabb, és biztosra vette, hogy a koronavírus miatti igénycsökkenés következtében újabb légitársaságok mennek csődbe.

Fotó: AIRportal.hu