Százötven repülőgépnyi kapacitást vont ki a Lufthansa-csoport a koronavírus-járvány következtében kialakult keresletcsökkenés miatt, a LOT felfüggesztette a szöuli járatát, a Wizz Air pedig szintén további mérséklést jelenthet be. A légiforgalmi irányító és léginavigációs iparág számára évente, Madridban megrendezett World ATM Congress szakkiállítást pedig a szervezők törölték.

A Lufthansa Group a Reuters tudósítása szerint mintegy 150 gépnek megfelelő kapacitást vont ki a piacról a kereslet csökkenése miatt. Az értesülést a légitársaság megerősítette, a cég szóvivője azt közölte, hogy folyamatosan alakítják a menetrendet.

Fotó: AIRportal.hu

A 770 gépes flottával rendelkező Lufthansa-csoport korábban közölte, hogy főként ázsiai járatainak felfüggesztését meghosszabbította, eddig mintegy 25 százalékkal csökkentette kapacitását.

A LOT Polish Airlines kedd este közölte lapunkkal a Budapest Airport tájékoztatása után, hogy április 8-ig felfüggesztette a Budapest és Szöul közti járatot, ugyanakkor a Varsó és Incshon közti összeköttetés megmaradt. A lengyel nemzeti légitársaság a Varsó-Peking járatot már korábban felfüggesztette, ennek hatályát most április 25-ig tolta ki. Emellett a társaság csökkentette a Varsó-Milánó útvonalon a kapacitást, most hetente két járat közlekedik. A LOT minden utast értesített, és ingyenes átfoglalást biztosít.

Lapunk kérdésére Michal Czernicki, a társaság szóvivője a közegészségügyi helyzettel, és a kereslet csökkenésével is indokolta az intézkedéseket.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Bloomberg arról számolt be, hogy a korábban észak-olasz járattörléseket bejelentő Wizz Air akár 10 százalékkal is mérsékelheti a felkínált ülőhelyek számát a következő hónaptól. A magyar hátterű diszkont cég az észak-olasz összeköttetések kétharmadát már törölte.

Váradi József vezérigazgató szerint nehéz megjósolni, hogy mennyi ideig tartanak a kényszerintézkedések, és azt sem látni, hogy mekkora hatása lesz a gazdálkodásra. Hozzátette, hogy a Wizz Air szigorú költségkontrollja miatt a hatás egy részét ki tudják védeni.

Fotó: AIRportal.hu

Eamonn Brennan, az Eurocontrol főigazgatója a Twitteren osztotta meg a szervezet legfrissebb statisztikáját, e szerint kedden Európában 4,3 százalékkal kevesebb járat közlekedett, mint egy évvel korábban, az olasz repülőtereken 18,2 százalékkal, 650-nel kevesebb gépmozgás volt.

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) adatai szerint januárban mindössze 2,4 százalékkal bővült az utasforgalom az egy évvel korábbi szinthez képest, egyik hónapról a másikra megfeleződött a növekedés üteme, amely 2010 áprilisa óta nem volt ilyen alacsony.

Madridban a jövő héten tartották volna a World ATM Congress-t, a légiforgalmi irányítók szakkiállítását, amelyen a HungaroControl is részt vett volna. A cég standjával a kamionok már úton voltak, de a szervezők kedd délután közölték, hogy a beutazókra vonatkozó szigorú szabályok miatt nem tudják megtartani az eseményt.