Világszerte igénybe vesznek drónokat a koronavírus-járvány elleni küzdelemben, például a karantén vagy a kijárási korlátozás ellenőrzésénél, az utcák fertőtlenítésénél. A rendfenntartásban és a mentésben Magyarországon is kezdenek megjelenni, ebben egy egyesület is segít a hatóságoknak.

A drónokat először a koronavírus-járvány kiindulási helyén, a kínai Hupej tartományban hívták segítségül a védekezésben. Az ázsiai országban azonban a járvány csúcspontján is csak döcögősen ment az alkalmazásuk, ellentétben a világ más részeivel.

Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu

Az eszközök használata változatos: elkerülendő az emberek közötti kapcsolatokat, ilyen lehet a kompakt hőkamerás testhőmérséklet-ellenőrzés, az áruk kiszállítása, valamint az utcák fertőtlenítése is. Szinte mindenre van már évek óta kiforrott megoldás, csak eddig nem használták széles körben, mert nem volt rá igény vagy komoly akarat.

Magyarországon is ez a helyzet, a szabályozási környezet egyelőre nem minden esetben kedvez az új technológiák bevezetésének, de egy civil szervezet, a Magyar Nemzeti Mentődrónpilóták Egyesülete (MNME) közreműködésének köszönhetően egyre több helyen alkalmazzák a drónokat.

Az egyesület önkéntes pilótái már több mentésben is részt vettek a hivatalos szervek kérésére, például eltűnt személyek keresésében.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Ehhez nem kellenek milliós értékű, professzionális eszközök, a legtöbb kereskedelmi forgalomban kapható többmotoros, kamerával rendelkező drónnal már be lehet kapcsolódni a mentési feladatokba. Különösebb képzésre sincs szükség, hiszen aki hobbiból havi 10-15 órát repül drónnal, már jó segítővé válhat, magánszemélyektől viszont nem tudják fogadni az ilyen jellegű segítséget a hatóságok.

Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu

Ugyancsak elterjedt a részleges vesztegzár vagy teljes karantén alá vont területeken a hangszórós drónok alkalmazása, amelyek bár közvetlenül nem akadályozzák a vírus terjedését, de figyelmeztetik a tilalom ellenére közterületen tartózkodó lakosokat a szabályokra – néhol a a polgármester dörgedelmes szavait lejátszva.

Ezeken kívül a dróntulajdonosok vicces megoldásairól is sorra bukkannak fel videók, a legtöbben a kínai futárcégek egyébként profi dobozos megoldásait kifigurázva WC-papírt vagy kézfertőtlenítőt „szállítanak” (kötnek a drónok aljára) karanténba zárt ismerőseikhez eljuttatni, vagy épp csak szórakozásból.

Az MNME honlapján tájékozódhat, aki magyarországi drónosként segíteni szeretne.

Így üldözik haza az embereket a polgármester hangján ordító drónnal egy olasz kistelepülésen