Az indonéz légügyi hatóság vezetője szerint korántsem biztos, hogy az országban még az idén felszállhatnak a Boeing 737 MAX-ok.

A Jakarta Press szerint Polana Pramesti azt mondta: függetlenül attól, hogy az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) újra megadja a légialkalmassági engedélyt, az indonéz hatóságok saját maguk is át fogják vizsgálni a típusváltozatot és a módosításokat, illetve az ország pilótáinak is sokkal komolyabb képzésen kell majd részt vennie, hogy repülhessék a MAX-okat.

Mindezt egybevetve, mivel számos problémát kell megoldani, nem tisztázott, hogy a gépek még idén újra forgalomba állhatnak-e – szögezte le.

Forrás: Boeing

A Boeingnek bizonyítania kell, hogy a terméke biztonságos, és nem csak a hatóságok, de a pilóták, utasok bizalmát is vissza kell nyernie, el kell magyaráznia az indonézeknek, hogy mi változott – fogalmazott Polana Pramesti, aki egyébként a testület első női vezetője.

A lap megkeresésére a Boeing egyelőre nem válaszolt.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Jakarta Press a cikkében felidézte, hogy a kanadai, kínai és európai hatóságok is jelezték már, hogy saját maguk is vizsgálják majd a módosításokat, nem fogadják el egyből az FAA által kiadott engedélyeket.

Bár Indonézia nem olyan nagy ország, de a MAX két nagy vásárlója, a Lion Air és Garuda (előbbi 200-at, utóbbi 50-et rendelt a típusból) is helybeli, mindkét légitársaság jelezte, hogy tervbe vették a MAX-okra leadott rendelések visszavonását.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Boeing befejezte a repülésirányító rendszerek szoftverfrissítését, valamint a képzéshez szükséges anyag frissítését, amelyet átadtak a Szövetségi Légügyi Hatóságnak.