A fenntarthatóbb közlekedés terén végrehajtott fejlesztéseiért díjazta az Európai Repülőterek Nemzetközi Tanácsa (ACI Europe) a Budapest Airportot, a környezeti hatásokat csökkentő újításokért odaítélt Eco-Innovation Award elnevezésű elismerést kapta meg az üzemeltető.

Egy hónapon belül két nemzetközi környezetvédelmi elismerést vehetett át a Budapest Airport – derül ki a Liszt Ferenc-repteret üzemeltető cég közleményéből. Mint írják, októberben a fenntartható vásárlás terén bevezetett újításért, novemberben a repülőteret érintő közlekedés környezetterhelésének csökkentéséért díjazták a budapesti légikikötőt.

Az ACI Europe Eco-Innovation elismerését a mai napon, online díjátadón adták át a Budapest Airportnak. A klímaváltozás témában odaítélt díjat a budapesti légikikötő elsősorban a fenntartható közlekedést fókuszba helyező, illetve e-mobilitást népszerűsítő programjáért és fejlesztéseiért kapta.

A Budapest Airport számára a fejlesztések során kulcsfontosságú szempont a fenntarthatóság. A repülőtér-üzemeltető a Greenairport programban a repülőtéri partnerekkel, vállalatokkal és hatóságokkal közösen dolgozik a Liszt Ferenc-repülőtér fenntarthatósági tervein.

Ennek egyik hangsúlyos eleme a repülőteret érintő mobilitás fejlesztése, amelynek célja a repülőtérhez köthető közlekedési, illetve ingázási tevékenységek környezeti hatásainak csökkentése a repülőtér területén és környezetében.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Budapest Airport a saját és a földi kiszolgáló partnerek flottájában is ösztönzi az elektromos járművek használatát. Az elmúlt időszakban 76 földi kiszolgáló jármű cseréje valósult meg, ezzel a repülőtér évente mintegy 120 000 liter üzemanyagot spórol meg és évi 300 tonnával csökkenti szén-dioxid kibocsátását.

Dr. Rolf Schnitzler, a Budapest Airport vezérigazgatója (Fotó: Budapest Airport/Baranyi Róbert)

A Budapest Airport 10 flotta- és menedzserautót cserélt elektromos vagy hibrid modellre, ezzel további 19 000 liter üzemanyagot megtakarítva és évi 50 tonnával mérsékelve a szén-dioxid kibocsátást. Az elektromos és hibrid járművek számára a Budapest Airport eddig 42 töltő telepítését végezte el, amelyek száma az egyre növekvő igénnyel összhangban folyamatosan nő.

A közelmúltban a vállalat autómegosztó szolgáltatók és a Főtaxi számára dedikált parkolóhelyeket és elektromos töltőállomást adott át, támogatva ezzel az utasok fenntartható közlekedését, a munkatársak pedig a Budapest Airport és az Oszkár közös programjának segítségével is eljuthatnak a repülőtérre. Az üzemeltető folyamatosan dolgozik a tömegközlekedés javításán és a kerékpárutak fejlesztésén is (eddig mintegy 2,5 kilométer hosszú kerékpárutat megvalósítva), a vasúti összeköttetés létesítését pedig maximálisan támogatja.

Dr. Rolf Schnitzler, a Budapest Airport vezérigazgatója elmondta: a kulcs az innováció és az előre gondolkodás, hiszen az iparág előtt álló egyik kihívás a működés fenntarthatóbbá tétele. Hangsúlyozta, hogy a Budapest Airport a fenntarthatóságot a vállalat egyik fő stratégiai elvévé tette, és a cég a továbbiakban is hosszú távú felfogást követ, a fenntartható repülőtéri üzemelésre a légiközlekedés remélhetőleg küszöbön álló fellendülése során is kiemelt figyelmet fordít majd.

A Budapest Airport immár három éve töretlenül fenntartja karbonsemleges státuszát, egyensúlyban tartva az energia termelését és felhasználását, ezzel teljes mértékben ellensúlyozva a szén-dioxid kibocsátást. A cég a tavalyi évben csatlakozott a NetZero by 2050 elnevezésű kezdeményezéshez is, amelyben vállalta, hogy legkésőbb 2050-ig a repülőtér működéséből eredő szén-dioxid kibocsátást nullára csökkenti.