A koronavírus-járvány miatt az Emirates arra számít, hogy újabb csúszást szenved a Boeing 777X programja, és az első gépet csak 2022-ben veheti át a dubaji légitársaság.

A Bloomberg gazdasági hírügynökségnek Adel Al-Redha, az Emirates üzemeltetési vezérigazató-helyettese azt mondta, a koronavírus-járvány miatti gyárleállás, és a hosszú engedélyeztetési folyamat miatt 2022 előtt nem számítanak az első példány érkezésére.

“Nem úgy látszik, hogy a Boeing 2021-ben képes lenne leszállítani az első példányt” -fogalmazott.

Forrás: Twitter

A légitársaság eredetileg 150 777X-et rendelt, majd 115-re csökkentette igényét, most a vezető szerint megint arról tárgyalnak a chicagói székhelyű gyártóval, hogy néhány gépre szóló rendelést inkább 8-as Dreamlinerre konvertálnának az alacsony kereslet miatt.

Elmondása szerint folyamatosan kapcsolatban vannak a Boeinggel, mindent újra kell gondolni, tervezni és tárgyalni.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A hírügynökségnek nevük elhallgatását kérő források azt mondták, hogy

a Boeing több más ügyfele is jelezte, később venné csak át a gépeit, ezért Everettben is fontolgatják a 777X kereskedelmi forgalomba állásának elhalasztását.

A Bloomberg megkeresésére a Boeing azt közölte, folyamatosan tárgyalnak az ügyfeleikkel a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet okán. Jelezték, hogy hamarosan egy harmadik tesztpéldány is csatlakozik a 777X berepülési programjához, amelynek előrehaladásával általánosságban elégedettek Everettben.

Frissítés: Később a Lufthansa azt közölte, hogy az első 777X gépe forgalomba állítását továbbra is 2021-re várja.

Forrás: Boeing

A 777-9-es prototípusa idén januárban emelkedett először a magasba, több hónapnyi csúszás után. A prototípus egyik tehertérajtaja a tesztprogram részeként elvégzett terheléses vizsgálat során szabályosan kirobbant a helyéről. Később szállítás közben megsérült a General Electric által gyártott hajtómű, amelyet műszaki hibák miatt eleve a tervezettnél később tudtak csak leszállítani.