A bíróság határozata után az Európai Unió versenyjogi szerveként is működő testület újra megvizsgálta, és jogszerűnek találta a KLM-nek juttatott 3,4 milliárd eurós holland kormányzati segítséget.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Ryanair kezdeményezésére az Európai Bíróság felülvizsgálta a KLM támogatását, majd megsemmisítette a bizottság határozatát. Az indokolás szerint nem volt megfelelő mértékben alátámasztva a támogatás szükségessége, és nem volt kizárható az sem, hogy a KLM-mel egy cégcsoportban lévő Air France nem részesül a forrásokból.

Forrás: KLM

Az Európai Bizottság közleménye szerint az újbóli vizsgálat is azt állapította meg, mint az első: a holland állam által nyújtott hitel és hitelgarancia szabályos.

Azt pedig, hogy az Air France nem kap a holland támogatásból, újabb, az Air France-KLM-csoport működésére vonatkozó adatokkal és hitelszerződésekkel támasztották alá.

A bizottság további mélyreható vizsgálatot folytatott le a francia és holland támogatás hatásaival kapcsolatban, az eredmények szerint szükséges és arányos intézkedésről van szó.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A KLM mentőcsomagját tavaly júliusban hagyta jóvá a bizottság, az akkori érvelés szerint a hitel és hitelgarancia összege nem éri el a szabályok által rögzített felső korlátot, és szigorú feltételeket szabott az állam, az unió versenyjogi szerve szerint a csomag nem lehet versenytorzító hatású.