Határozatlan időre beszüntetik a munkát a romániai légiforgalmi irányítók kedden. Tiltakozó megmozdulásuk várhatóan nem tart tovább néhány óránál – közölte hétfőn Gabriel Tudorache szakszervezetei vezető, miután az érdekképviselet küldöttsége a közlekedési miniszterrel tárgyalt.

A sztrájk helyi idő szerint 9 órakor kezdődik, és a román légteret naponta használó mintegy háromezer gép kétharmadát érintheti.

A román sztrájktörvény szerint a légiforgalmi irányításban csak részleges munkabeszüntetés engedélyezett. A ROMATSA alkalmazottainak a munkabeszüntetés idején is biztosítaniuk kell a földi irányítást a román légteret használó gépek 33 százalékának, az uralkodók és államelnökök, kormányfők és miniszterek gépeinek, a sürgősségi és humanitárius feladatot ellátó légi járműveknek, valamint a légi járőrözésnek.

A romániai légiforgalmi irányító szolgálat (ROMATSA) dolgozói május 12-én kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak, az akkori munkabeszüntetés mintegy kétszáz polgári járatnál okozott késést.

A mostani meghatározatlan idejű sztrájkról múlt héten döntött a szakszervezet, mert a figyelmeztető sztrájkot követően sem tudott megegyezni a munkáltatóval ötvenpontos követeléslistájuk teljesítéséről.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A szakszervezeti vezetők azt állítják: nem nagyobb fizetésekért sztrájkolnak, hanem a ROMATSA vezetőségével elégedetlenek, azt mondják, a vállalatot csőd fenyegeti.

A szakszervezet a gyorsan növekvő légiforgalomra hivatkozva létszámbővítést kér, arra figyelmeztetve, hogy az irányítók túlterheltsége biztonsági kockázattá vált.

A közlekedési minisztériumnak alárendelt, költségvetési támogatás nélkül gazdálkodó ROMATSA-nál 552 légiforgalmi irányító dolgozik. A News.ro hírügynökség szerint az állami szektorban itt vannak a legnagyobb fizetések: amelyeket bónuszok nélkül átlagosan havi bruttó ötezer euróra becsültek.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!