Hivatalosan bejelentette a Boeing, hogy ha minden a tervek szerint alakul, január 23-án a levegőbe emelkedhet a 777X tesztpéldánya, később azonban a kedvezőtlen időjárásra hivatkozva elhalasztották az eseményt.

Frissítés: Kedvezőtlen időjárási körülmények miatt a Boeing elhalasztotta a január 23-ra tervezett, majd január 24-re átütemezett szűzrepülést.

❌❌❌ Az erős szél miatt lefújták a Boeing 777-9 prototípus első felszállását.👉 A kedvezőtlen időjárás miatt a repülőgép…

Közzétette: AIRportal.hu – 2020. január 24., péntek

Forrás: Boeing

A gép a jelek szerint minden tekintetben repülésre kész állapotban van: a General Electric kijavította a GE9X hajtóműveken talált (és aztán a szállítás közben keletkezett más) hibákat, ami miatt a szűzrepülés 2019-ről az idei évre tolódott.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Úgy tűnik tehát, az első felszállást megelőző földi teszteket is mind elvégezték a szakemberek, a gurulási próbákkal együtt. Ezek részeként már többször kipróbálták az új generációs szélestörzsű felhajtható szárnyvégeit is. Eközben egy másik, statikus tesztpéldányon megbizonyosodtak a törzs szilárdságáról is, bár a nagy visszhangot kapott baleset következményeiről a gyártó hallgat, így nem tudni, miért sérült a géptörzs.

A Boeing eredeti közlése szerint a prototípus a tervek szerint január 23-án, nyugati parti idő szerint délelőtt 10 órakor* hajtotta volna végre első felszállását, de ezt később a kedvezőtlen időjárás miatt elhalasztották.

Mint eredeti közleményükben is írták, a pontos dátumot és időpontot még az időjárás és „egyéb körülmények” figyelembevételével módosíthatják. De ha megvalósul és sikeres az első felszállás, azt követően a berepülési programmal folytatódik a típus tesztprogramja.

* magyarországi idő szerint este 7

A Boeing legújabb bemutató videója a 777X-ről

777X: The GE9X Engine, Wings and Fuselage

Confirming that after years of design and testing, it’s almost time for the #777X to fly. The airplane will make its first flight as early as January 23, subject to weather and other factors. Take a look at what defines the 777X.

Közzétette: The Boeing Company – 2020. január 21., kedd

A cikk frissítve 2020.01.23. 08:00