Újra forgalomba állnak a Turkish Airlines meglévő Boeing 737 MAX repülőgépei, de a török légitársaság számos példányra szóló szerződését lemondta vagy átütemezte.

Nemrég megkezdte a meglévő 12 darab Boeing 737 MAX repülőgépeinek újbóli üzemeltetését a Turkish Airlines, eddig 11 MAX 8-as és egy MAX 9-es változatot vett át.

A török nemzeti légitársaság korábban összesen 75 példányra adott le megrendelést az amerikai gyártónál, ebből 65 a -8-as, 10 pedig a -9-es változatra szólt.

A cég a még át nem vett 63 példányból 10-et lemondott, 40 darabot pedig opcióra változtatott, amelynek lehívásáról vagy törléséről idén év végén dönthet.

Forrás: Boeing

Tőzsdei közleménye szerint a légitársaságnak összesen 13 példányra maradt kötelező érvényű megrendelése, azonban a vállalat pénzügyi lehetőségeihez és a forgalom várható bővüléséhez igazodva ezeket is a tervezettnél később veszi majd át.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Turkish Airlines hozzáteszi, hogy a 737 MAX-ok repülési tilalma miatt 225 millió USA-dollár kompenzációban részesültek 2019-ben az amerikai gyártótól.