Közzétette 2023-as eredményeit az ATR, a francia-olasz regionális repülőgépgyártó 53 százalékkal több gépet értékesített, és 44 százalékkal többet adott át az előző évhez képest, valamint új ügyfeleket is szerzett.

Az ATR tavaly 40 új repülőgépre szerzett megrendelést, ez 53 százalékkal haladja meg az előző évit, illetve 11 új ügyfelet szerzett az új és használt piacon együttvéve.

A toulouse-i székhelyű vállalat 44 százalékkal növelte gyártási teljesítményét az előző évhez képest, és 36 repülőgépet adott át vevőinek 2023-ban.

A vállalat eredeti célja 40 repülőgép átadása volt, ezt az ellátási láncokban még mindig fennálló zavarok, a nyersanyag- és alkatrészhiány miatt nem sikerült elérni.

A használt repülőgépek piacán több mint 100 tranzakciót bonyolított le a cég.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Forrás: ATR

A vállalat legdinamikusabb piaca Ázsia, de 2023-ban latin-amerikai és európai ügyfelektől is kapott megrendeléseket, mind a flották bővítése, mind a régebbi példányok pótlása céljára.

A következő években elsősorban Dél-Ázsiában (India), Délkelet-Ázsiában (Indonézia, Fülöp-szigetek) és Brazíliában vár növekedést az ATR, emellett a hasonló méretű, régebbi repülőgépek cseréjére is jó megoldást kínálnak a típusai Európában, Japánban, Kanadában és az Egyesült Államokban – közölte a cég.

A gyártó erős keresletet lát alacsony károsanyag-kibocsátású és költséghatékony turbólégcsavaros repülőgépei iránt, amelyek 160 új útvonalon tették lehetővé a járatok megnyitását tavaly.

Az ATR a világjárvány óta először közel 1,2 milliárd dolláros bevételt ért el, ehhez nagyban hozzájárult a támogatási és szolgáltatási üzletágának erős teljesítménye, amely 400 millió dollárt meghaladó bevételi rekordot ért el.