Jól alakultak az Airbus pénzügyi adatai a harmadik negyedévben az előző évihez képest, a gyártási problémák ellenére az év egészében is jobban állnak, mint tavaly.

Bár az elmúlt időszakban az Airbusszal kapcsolatban nem túl fényes hírek láttak napvilágot, ez a pénzügyi eredményeken nem nagyon látszódik. Tény, a társaság anyagi helyzetét nem az A320neók gyártásának felpörgetése hajtotta. Sokkal inkább az A350-eses egyre gyorsuló átadása érződött a pénzügyeken.

A harmadik negyedévben a társaság 20 százalékkal 15,4 milliárd euróra növelte árbevételét, az üzemi eredmény gyakorlatilag kilőtt, 141 százalékot javult és 1,5 milliárd eurór tett ki, az adózott eredmény pedig több, mint a tavalyi duplájára, 957 millió euróra javult.

Forrás: Airbus

Az év eddigi részében a toulouse-i gyártó 6 százalékkal több, 40,4 milliárd euró bevételre tett szert, az üzemi eredmény 60 százalékkal 2,6 milliárd euróra javult, az adózott eredmény pedig 4 százalékos emelkedést mutat az előző év azonos időszakához képest és 1,4 milliárd eurón állt.

A szegmensek eredményét vizsgálva kiderül, hogy leginkább a kereskedelmi gépeket gyártó részleg eredményei dobták meg, mivel a jövedelmezőségük sokkal jobban alakult, mint tavaly, míg a többi leányvállalat csak kis mértékű javulást tudott elérni.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az Airbus a január-szeptemberi időszakban a tavalyihoz képest 6 százalékkal kevesebb, 256 gép gyártására kapott megrendelést, a rendelésállomány azonban így is 10 százalékkal 7383 gépre nőtt. A gyárakat 503 gép hagyta el ebben az időszakban, míg tavaly ugyanilyenkor 454 gép gyártásával végeztek.

Tom Enders, az Airbus-csoport vezérigazgatója a jó eredmények ellenére azt mondta, van még hova fejlődni a gépek gyártása terén, az A350-esek előállításában is van még mit tenniük.