Jól indult az év Európa nagy hálózatos légitársaságinak, mindhárom légiszövetség növelni tudta utasforgalmát az egy évvel korábbi szinthez képest.

International Airlines Group (IAG)

 | © AIRportal.hu

A legnagyobb mértékben, 5,5 százalékkal az IAG taglégitársaságai, vagyis a British Airways, az Iberia és az Aer Lingus növelte a forgalmát, januárban 6,6 millióan repültek valamelyik járatukon. A cég a kapacitásokat 5,1 százalékkal növelte, a járatok kihasználtsága fél százalékponttal 78,2 százalékra mérséklődött.

A csoporton belül értékesített utasforgalomban mérve az Aer Lingus 12,3, a British Airways 3,7, az Iberia pedig 2,2 százalékkal javította eredményét.

Mint mindig, az IAG statisztikája most is csal, mert a Vueling utasforgalmát a teljes számba beleszámolja, de tételesen csak értékesített utaskilométerben számolnak be a légicégek forgalmáról.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Air France-KLM

 | © AIRportal.hu

A francia-holland csoport a januárt 6,1 millió utassal zárta, ez 4,7 százalékkal több, mint egy évvel korábban, a járatok kihasználtsága a 3,9 százalékos kapacitásbővítés után 0,7 százalékponttal 86 százalékra javult, és továbbra is a legmagasabb érték a csoportok között.

Légitársaságra bontva az Air France és a regionális Hop! 2,5 százalékkal, a KLM viszont 8,6 százalékkal szállított több utast az előző év azonos időszakához képest.

Lufthansa

 | © AIRportal.hu

A csoportszintű utasforgalom alapján legnagyobb Lufthansa 3,2 százalékkal tudta javítani utasforgalmi statisztikáját. Megjegyzendő azonban, hogy az Eurowingset is beszámítva a bővülés mértéke 12,6 százalék volt, ehhez azonban hozzájárult a Brussels Airlines (amelyet point-to-point cégként kezelnek) adatainak átvétele.

A Lufthansa-csoport járatainak kihasználtsága 0,9 százalékponttal 76,8 százalékra javult, a kapacitások 1,6 százalékkal nőttek.

Légitársasági bontásban nézve a Lufthansa 2,3, a Swiss 6,4, a legksiebb Austrian viszont 8,5 százalékot javított utasforgalmán januárban.