A májusi utasforgalmi statisztikák szerint folytatódott a diszkontok menetelése, jelentősen növelte a három legnagyobb cég az utasforgalmát.

Az elmúlt hónapokban, főként télen volt látható, hogy a diszkontok az előző évihez képest jelentősen, átlagot meghaladó mértékben növelték utasforgalmukat a hozzáadott nagyobb kapacitás miatt. A folyamat úgy néz ki, hogy májusban is jelen volt, ugyanis az átlagon felüli növekedés továbbra is meghatározza a fapadosok életét.

Ryanair

Fotó: AIRportal.hu | © AIRportal.hu

Fotó: AIRportal.hu

Azt már megszokhattuk, hogy Európa legnagyobb diszkontja, a Ryanair kétszámjegyű bővülést tud felmutatni, így volt ez májusban is, amikor 11 százalékkal növelték a forgalmukat. Ez számszerűsítve azt jelenti, hogy a tavaly májusi 10,6 millióról idén májusra 11,8 millióra emelkedett az utasok száma. A járatok töltöttsége is átlagon felüli, 95 százalékos volt, 1 százalékponttal magasabb, mint egy évvel korábban.

A légitársaság gördülő éves utasforgalma 13 százalékos pluszban van a tavalyi ugyanilyenkor mért szinthez képest és 122,5 milliót tett ki.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

easyJet

Fotó: AIRportal.hu | © AIRportal.hu

Fotó: AIRportal.hu

Az angol easyJet is jobb hónapot zárt a megszokottnál: a 6-7 százalék körüli bővülési ütem idén májusban 9,5 százalékra javult, a tavalyi májusi 6,8 millió után idén 7,5 millió utast fuvaroztak. A hozzáadott plusz kapacitás miatt viszont az easyJet járatainak töltöttsége nem változott, 91,5 százalékon állt, akár csak tavaly májusban.

A légicég éves gördülő utasforgalma jelenleg 77,3 milliós utasszámon áll, ez 8,2 százalékkal magasabb a 2016 ötödik havinál, amikor 71,4 millióan választották az easyJetet, a járatok töltöttsége fél százalékpontot javulva 91,9 százalékot tett ki.

Wizz Air

 | © AIRportal.hu

A szokásokhoz híven az alacsony bázis miatt a Wizz Air érte el ismét a legnagyobb bővülést: májusban 22 százalékkal szállítottak több utast, mint egy évvel korábban: tavaly 1,9, idén 2,4 millió utast köszöntöttek a járatok fedélzetén. A Wizz Air Airbusainak töltöttsége májusban 1 százalékponttal 91,1 százalékra javult.

Az éves gördülő utasforgalom a Wizz Air összesítése szerint 24,7 millió volt, 20,3 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban, a gépek kihasználtsága 2,1 százalékponttal 90,5 százalékra javult ebben a vizsgált időszakban.