A Liszt Ferenc-reptér nyári és őszi várható forgalmáról, a közeljövő utazási trendjeiről, a hosszútávú járatok visszatéréséről, valamint a LOT itteni bázisának újraéledéséről beszélt Bogáts Balázs, a Budapest Airport járatfejlesztési és kereskedelmi tervezési vezetője a Weco-Travel webinárján.

Míg májusban 38, június második felére már 90 úti cél volt elérhető közvetlen járatokkal a budapesti repülőtérről. Júliusban az elérhető útvonalak száma 115-re emelkedik, összehasonlításul 2019 azonos időszakában 140 volt – mondta el Bogáts Balázs.

A szakember júliusra és augusztusra a forgalom dinamikus növekedését prognosztizálja az év eleji 50-60 ezres és a májusi közel 90 ezres utasszám után.

A kereslet növekedését első sorban az EU-s covid-igazolvány július eleji bevezetése segíti, amely tervezhetőbb környezetet teremt az utazni vágyók és a légiközlekedési szektor szereplői számára is.

Forrás: Budapest Airport

A következő időszakban a forgalom jelentős részét a nyaralóhelyekre utazók adják majd, a Budapest Airport kínálatában a Görögországba tartó járatoknál a járvány előttihez viszonyítva szélesebb a választék. Emelkedik az érdeklődés a spany célállomások iránt is, köszönhetően annak, hogy az ország zöld kategóriába sorolta hazánkat.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Budapest Airport járatfejlesztési vezetője kitért arra is, hogy a járvány előtti nagy utasszámot hozó, pár napos városlátogatásra, hosszú hétvégére hazánkba érkező (city break) forgalom visszatérését csak őszre várják.

A jelenlegi helyzetet jellemzi, hogy az utasok nagy része továbbra is az utolsó pillanatban, jellemzően két héttel előre foglalja le a repülőjegyét, így nehezen becsülhető meg a forgalom visszaépülése a légitársaságok és a repülőtér üzemeltetője számára is.

Tárgyalások folynak a transzatlanti járatok visszatéréséről is, az érdeklődés mind az utasok, mind a légitársaságok részéről megvan, a Budapest Airport reményei szerint a jövő nyáron már újra közlekedhetnek New York, Philadelphia, Toronto és a magyar főváros között a járatok. (Az Air Canada már elérhetővé is tette a foglalási rendszerében 2022. május 2-től a Toronto és Budapest közötti járatot, de az időpont nagyon távoli, így ez még változhat – a szerk.)

Fotó: AIRportal.hu

Az AIRportal.hu a LOT budapesti bázisával, a légitársaság innen induló transzatlanti, tervezett balkáni ráhordó és egyéb (pl. London City) járataival kapcsolatos kérdésére a szakember azt mondta: jelenleg a varsói és a szöuli járatok üzemelnek, utóbbi hetente egyszer, de folynak a tárgyalások a LOT-tal a járatok visszatéréséről.

Továbbra is megvannak azok a piaci rések és lehetőségek, amelyeket a lengyel légitársaság be akart tölteni a járvány előtti budapesti terjeszkedésével, amellyel nemcsak az egyes városok között utazókat, hanem az átszálló forgalmat is megcélozta – tette hozzá.

Bogáts Balázs beszámolt arról is, hogy a repülőtér üzemeltetője egy külön ellenőrzőpontot állított fel a Sky Court területén, az utasbiztonsági ellenőrzést követően, hogy az utazási jogosultságok itteni vizsgálatával megkönnyítsék a légitársaságok és földi kiszolgálók tevékenységét, és tehermentesítsék az utasfelvételi pultokat. Így azoknál az utasoknál, akik nem a repülőtéren, hanem online végezték el az utasfelvételt, és nem volt feladott csomagjuk, ezért egyenesen a biztonsági ellenőrzéshez mennek a bejárattól, a célország és a légitársaság által megkövetelt utazási feltételeket (pl. védettségi igazolvány, PCR-teszt eredmény megléte) itt ellenőrzik.

Fotó: AIRportal.hu