A kereslet csökkenése miatt az Easyjet jövőre az ideihez képest 40 repülőgéppel kevesebbet tart majd forgalomban.

A brit diszkont légitársaság az éves pénzügyi jelentésében írt arról, hogy a szeptember 30-án zárult időszakban 342 repülőgéppel rendelkezett, ennek 37 százaléka lízingelt volt. Arányuk azonban egyre növekszik, mert a társaság a saját gépei eladásával és visszalízingelésével igyekszik készpénzhez jutni.

Fotó: AIRportal.hu

Jövőre viszont csak 302 géppel számolnak a folyamatban lévő „kereskedelmi” tárgyalások függvényében, 2022-ben és 2023-ban legalább hét, legfeléjebb 29 új Airbus átvételével számolnak.

A felkínált kapacitásokat is ehhez mérten alakítja a légitársaság, várakozásai szerint a téli időszakban az eredetileg tervezetthez képest alig 20 százalékot fog biztosítani, és többnyire olyan járatokat üzemeltet, amelyek nyereségesek lehetnek.

Az Easyjet több bázisát is bezárta az Egyesült Királyságban, köztük a Southend és Stansted reptéren lévőket is, utóbbi helyszínen a ch-aviation szerint a Ryanair a jövő nyári időszakra heti 312 résidőt vesz át tőle.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A szeptember végén lezárul pénzügyi évében az Easyjet a tavalyihoz képest fele annyi utast, 48 milliót szállított, a járatok átlagos kihasználtsága azonban magas maradt, 87,2 százalék volt az egy évvel korábbi 91,5 százalékhoz képest.

Az Easyjet történelme során először jelentett éves szinten veszteséget, miután a bevételei 52 százalékkal 3 milliárd brit fontra csökkentek. A teljes költségszintről a cég nem számolt be, az adózás előtti eredmény 1,2 milliárd font veszteség volt az egy évvel korábbi 430 milliós nyereség után.