Elsősorban a belföldi forgalomra koncentrál a következő időszakban az Air New Zealand, mivel a légitársaság meglátása szerint egy-két kivételtől eltekintve a nemzetközi forgalom nem fog újraindulni.

A koronavírus-járvány kitörése óta nem, vagy alig szállított utast nemzetközi járaton az Air New Zealand, az ország lezárásakor még a belföldi összeköttetések is leálltak. Ennek is köszönhető, hogy a cég 18 év után először veszteséggel zárta a június 30-án végződött pénzügyi évét – számolt be a Reuters.

Fotó: AIRportal.hu

A légitársaság az időszakot 87 millió új-zélandi dollár adózás előtti veszteséggel zárta, amely a várnál sokkal jobb adat. Ennek hátterében az erősödő belföldi turizmus áll, a nyár elején a tavalyihoz képest az országon belüli járatok 70 százalékát sikerült elindítani, bár némi aggodalomra ad okot, hogy a közelmúltban újabb fertőzési gócpontok alakultak ki, erre válaszul a kormányzat ismét korlátozásokat vezetett be.

Ha ezeket később feloldják, akkor a most 100 millió dolláros havi veszteséget 65-85 millióra tudja a cég leszorítani. A dolgozók 30 százalékát már elküldték, a bérköltség mintegy 40 százalékkal lehet alacsonyabb, mint egy évvel korábban.

A nemzetközi járatokat azonban pár óceániai és ausztrál útvonalat leszámítva a cég szerint nem fogják újraindítani, ezért hitel és hitelgarancia formájában 900 millió dolláros segítséget kértek a kormánytól.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A régióban a Qantas is hasonlóképp kalkulál: az ausztrál légitársaság júliusban azt közölte, a jövő nyári menetrendi időszak előtt nem számol a hosszútávú járatai újraindításával.