Amennyiben a világjárvány nem vesz újabb váratlan fordulatot, Magyarország június 24-től visszaállítja schengeni határain a normális átjárást – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Magyarország pozsonyi nagykövetségén szerdán.

A tárcavezető nem szólt arról, hogy június 24-től a budapesti repülőtéren is visszaáll-e a járvány előtti rend, amely szerint a schengeni térségből érkező és oda induló járatok utasainak nem kell áthaladnia okmányellenőrzésen.

Egyelőre olyan részletszabályokról sincs információ, hogy ebben az esetben a schengeni zónából (vagy schengeni tagállamban történt átszállással a zónán kívülről) hazatérő magyar állampolgárok kötelező karantén alól mentesítő védettségi igazolványát hogyan ellenőrzik majd, ahogy arról sem, hogy a július 1-től alkalmazandó uniós, közösségi Covid-igazolványok ellenőrzése miként történik majd a beutazó külföldiek esetében.

A magyar kormány 2020. szeptember 1-től állította vissza a határellenőrzést az ország belső schengeni határain, a rendelet hatályát többször módosították, legutóbb 2021.június 23-ig meghosszabbítva.

(Forrás: Budapest Airport)
A cikk a hirdetés alatt folytatódik.