Több száz fő részvételével szimulált mentési gyakorlatot tartottak a budapesti repülőtéren október 28-án éjjel: egy használaton kívüli repülőgép segítségével imitáltak balesetet, hogy felkészítsék a mentésben érintett szervezeteket egy esetleges valódi katasztrófa kezelésére.

A Budapest Airport lapunkhoz eljuttatott közleményében azt írja: a szimulált esemény szerint egy, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre érkező légijármű leszállást követően balesetet szenved, egyik főfutóművének becsuklása miatt kigyullad.

A gyakorlatot több száz emberrel tartották, ebből 50 önkéntes volt, akik a balesetet szenvedett légijármű utasait alakították, a többiek pedig a mentésben közreműködő hatósági, repülőtéri és mentőszervezetek részéről vettek részt.

A balesetben a szimuláció szerint többen meghaltak, sok volt a sérült, a mentést nehezítette, hogy a gépben 9 tonna üzemanyag volt, ami robbanásveszélyt jelent, ezen felül veszélyes árut is szállított.

Mint írták, egy lehetséges helyzetre azonnal, pontosan, együttműködve kell reagálni, ezért fontos, hogy rendszeresen gyakorolják ezeket a szituációkat azok, akiknek részt kell venni a balesetek kezelésében.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Budapest Airport a nemzetközi előírásoknak megfelelően kétévente szervez teljes körű kényszerhelyzeti gyakorlatot, amit több hónapos tervezés előz meg.

A cél minden alkalommal ugyanaz: feleleveníteni és élesben lepróbálni a forgatókönyvet, összehangolni a mentési és kommunikációs folyamatokat, hogy valós körülmények között mindenki tisztában legyen saját feladatával és felelősségével.

Az idei gyakorlat lebonyolításában a Budapest Airport kényszerhelyzeti egységei mellett az AH Légiforgalmi és Repülőtéri Kirendeltség, az Airport Service Budapest Zrt., a BFKH Népegészségügyi Főosztály, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a HungaroControl Zrt., az Innovációs és Technológiai Minisztérium Légiközlekedési Hatóság, a Készenléti Rendőrség Légirendészeti Parancsnokság, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda, a Közlekedésbiztonsági Szervezet, a Nemzeti Adó és Vámhivatal Repülőtéri Igazgatósága, az Országos Mentőszolgálat, a Repülőtéri Egészségügyi Szolgálat (AMS), a Repülőtéri Hivatásos Tűzoltóparancsnokság, a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság és a Terrorelhárítási Központ vett részt.