Október 18. és 20. között tartották meg többezres nézősereg előtt az Axalp 2022 elnevezésű rendezvényt, amelyen a svájci légierő bemutatta, hogy vadászpilótái az Alpok több mint 2000 méteres hegyei között is képesek védelmi feladataik magas szintű ellátására. Horváth László képes beszámolója.

Az idei év meglepetése az olasz légierő két Lockheed Martin F-35 Lightning II repülőgépének részvétele volt, amelyek először a svájci légierő F-18A Hornet vadászgépeivel közös alakzatban húztak át, majd az egyik látványos bemutatót is tartott.

A több mint másfél órás programban az F-18A Hornetek gépágyú éleslövészetén kívül számos további érdekes bemutató szórakoztatta a nézőket. Az F-18/A Hornet, az F-35 Lightning II, a svájci pilóták kiképzésére használt hazai gyártmányú Pilatus PC 7 és PC 21 repülőgépek, továbbá a Cougar harci helikopter sokszor a fizika törvényeit feszegető manővereket mutattak be programjukban.

A svájci speciális erők egy hegygerincen szimulált ellenség megsemmisítését mutatták be, majd a helikopteres kimenekítés során a katonák a kidobott kötélhágcsóhoz rögzítve hagyták el vastaps kíséretében a helyszínt.

Az esemény zárásaként a magyar repülésrajongók előtt is jól ismert Patrouille Suisse tartott fantasztikus bemutatót.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!