Jelentősen a siklópálya alá süllyedt az Easyjet Edinburgh–Genf járatát teljesítő Airbus személyzete, ezután átstartoltak, a svájci hatóságok vizsgálják az eseményt, a pilótákat felfüggesztette a légitársaság.

A G-UZLO lajstromjelű A320neo november 5-én a légitársaság U2 3291 számú, Edinburgh–Genf járatát repülte 157 utassal és 6 fős személyzettel a fedélzetén.

A pilóták a genfi repülőtér 22-es jelű futópályájára végrehajtott megközelítés közben, mintegy 12 kilométerre a pályától, még a Genfi-tó felett jóval a siklópálya alá, a felszíntől 230 méteres magasságra süllyedt.

A pilóták a figyelmeztető jelzéseknek köszönhetően átstartoltak, majd egy második megközelítés után biztonságosan leszálltak. A Tribune de Genève lap információi szerint a repülőgép a legalacsonyabb ponton az előírt magasságnál mintegy 500 méterrel volt lejjebb, és ha folytatta volna a süllyedést, akkor 30 másodperccel később a tó vizébe csapódott volna.

A svájci közlekedésbiztonsági vizsgálóbizottság (SUST) közlése szerint eljárást indított a veszélyes incidens körülményeinek felderítésére, a légitársaság pedig felfüggesztette a pilótákat.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
3D-grafika a repülés útvonaláról