Még egy hónapig lehet jelentkezni a HungaroControl 2021-ben induló repüléstájékoztató képzésére. Cikkünkben az érdeklődők által leggyakrabban feltett kérdéseket gyűjtöttük össze, amelyeket Szépvölgyi-Perger Viktória, a HungaroControl HR munkatársa segít megválaszolni.

Már írtam egy sikertelen FEAST tesztet, megpróbálhatom újra a kiválasztást?

Szépvölgyi-Perger Viktória, a HungaroControl HR munkatársa

A FEAST teszteket a légiforgalmi irányítók és a repüléstájékoztatók felvételi eljárásánál is alkalmazzák, ám a két munkakör betöltéséhez szükséges képességek némiképp eltérnek. Így a FEAST teszt követelményei is különböznek.

Azoknak a jelentkezőknek, akik korábban már írtak FEAST tesztet, mindenképpen érdemes egyeztetniük a HungaroControl HR munkatársával, ezt a karrier@hungarocontrol.hu e-mail címre elküldött levélben kezdeményezhetik.

Ha még nincs meg a nyelvvizsgám vagy az érettségim, tudok jelentkezni a képzésre?

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A jelentkezés feltételeit jogszabály írja elő, így az érettségi bizonyítvány és a középfokú komplex angol nyelvvizsga meglététől a HungaroControl nem tud eltekinteni.

Amennyiben a jelentkező be tud mutatni egy igazolást arról, hogy már sikeresen teljesítette a nyelvvizsgát, csak még nem érkezett meg erről a bizonyítvány, azt a HungaroControl ideiglenesen elfogadhatja. A bizonyítványt azonban a tanfolyam kezdetéig be kell szerezni.

Hogy néz ki a repüléstájékoztatók kiválasztása?

A jelentkezők egy többlépcsős kiválasztási folyamat során nyerhetnek felvételt a repüléstájékoztató képzésre. Elsőként a FEAST I és II teszteken vizsgálják a munkához szükséges készségek, képességek meglétét.

Ha a jelentkezők a FEAST teszteket sikeresen teljesítették, személyiségteszten, védelmi háttérellenőrzésen, valamint repülőorvosi vizsgálaton vesznek részt. A repüléstájékoztatóknak Class 3-as szintű egészségügyi igazolással kell rendelkezniük.

A folyamat utolsó lépéseként a leendő repüléstájékoztatóknak egy csoportos kiválasztási napon, más néven Assessment Centeren (AC) kell részt venniük, ahol a HunagroControl repüléstájékoztató és HR-es munkatársai személyes interjúk, valamint csoportos feladatok során értékelik a jelentkezők képességeit.

Forrás: HungaroControl

Amennyiben most repüléstájékoztatónak jelentkezem, elvégzem a képzést, de később indul légiforgalmi irányító képzés, van lehetőségem ott folytatni a karrieremet? Lehet-e már tudni, hogy mikor indul legközelebb légiforgalmi irányító képzés?

A két munkakör teljesen más és a képzés is eltérő, így nincs lehetőség a menetközbeni váltásra.

2021-ben nem indul légiforgalmi irányító tanfolyam.

Jár-e a képzés alatt ösztöndíj vagy fizetés?

A hallgatók már az egy éves repüléstájékoztató képzés alatt munkaviszonyban állnak a társasággal és bruttó 250 000 Ft/hó alapfizetést kapnak, ezen felül a vállalat általános cafeteria szabályzata szerinti juttatásban részesülnek.

A képzés végső szakaszában a munkahelyi képzés (OJT – On the Job Training) megkezdésétől az alapfizetésen felül műszakpótlék is jár a gyakornokoknak.

Ki állja a képzés költségeit?

A HungaroControl Zrt. a képzés időtartamára tanulmányi szerződést köt a hallgatókkal, ebben a képzés költségeit átvállalja tőlük.

A tanulmányi szerződésben a hallgató kötelezettséget vállal arra, hogy a tanfolyam elvégzése és a szakszolgálati engedély megszerzése után legalább 5 évig munkaviszonyban marad a társaságnál.

A repüléstájékoztatók hol és milyen munkarendben dolgoznak?

A körzeti repüléstájékoztató részleg munkatársai a HungaroControl budapesti székházában, a XVIII. kerületi Igló utcában dolgoznak, ugyanabból a munkateremből látják el feladataikat, mint a légiforgalmi irányítók.

Fotó: AIRportal.hu

A munkaidő-beosztás is azonos a légiforgalmi irányítókéval: a repüléstájékoztatók 12 órát dolgoznak nappalos műszakban, majd 24 óra pihenőidő következik, ez után 12 órás éjszakai műszak jön, majd 72 óra pihenő. A folyamatos munkarend a légiközlekedésben általánosnak tekinthető.

A képzés teljes munkaidős elfoglaltság? Lehet-e mellette tanulmányokat folytatni, vagy más munkát végezni?

Az egy éves képzés első kétharmadában a hallgatók hétköznapokon 8-16 óráig tartó oktatáson vesznek részt. A munkahelyi képzés pedig műszakos beosztásban történik.

A képzés intenzív, folyamatos tanulást igényel, a gyakorlati, szimulátoros képzések pedig komoly koncentrációt követelnek meg, így nappali tagozatos tanulmányok, vagy teljes munkaidős foglalkozás nem végezhető mellette.

Hol találok több információt a Repüléstájékoztató képzésről, illetve magáról a munkáról?

A képzésről a HC Blogon megjelent bejegyzésben Káposznyák Zsolt repüléstájékoztató, vezető oktató adott részletes tájékoztatást. Érdemes elolvasni az AIRportal.hu-n Sándor Balázzsal, a HungaroControl frissen végzett körzeti repüléstájékoztató munkatársával készült interjút. A jelentkezésről és a kiválasztásról pedig a HungaroControl karrier oldalán lehet tájékozódni.

Olyan állást keresel, ahol nincs két egyforma nap? Szereted a kihívásokat és szívesen fejlődsz?
Részese lennél egy igazán izgalmas világnak?

Akkor legyél te a jövő repüléstájékoztatója!