Augusztus 14-ig felfüggesztette a Wizz Air járatainak fogadását az athéni repülőtér a görög polgári védelmi minisztérium rendelkezése szerint, mert a légitársaság nem tartotta be a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos előírásokat. A Wizz Air megerősítette a történteket, és az adatlapok pontos kitöltését kérte az utasoktól.

Frissítés: A légitársaság vasárnap estére megállapodott a görög hatóságokkal, akik visszavonták a tiltást!

Friss hírünk a témában:

Megállapodott a görög hatóságokkal a Wizz Air, mégis repülhet Athénba!

Korábban írtuk:

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az idén augusztus 2-án 21 órától augusztus 14-én 21 óráig (UTC idők) a Wizz Air minden athéni járatát felfüggesztette a görög polgári védelmi minisztérium az A2235/20 azonosítójú NOTAM-közlemény szerint.

A csaknem két hétre szóló tiltás elrendelésének oka az, hogy a légitársaság nem tartotta be a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére hozott, az országba érkező utasokra és a légitársaságokra vonatkozó szabályt.

A tiltás csak az athéni Eleftherios Venizelos Nemzetközi Repülőtérre (ATH) vonatkozik, a többi görög repülőtérre nem.

A rendelkezés alapjául szolgáló korábbi NOTAM szerint a dél-európai állam hatóságai július 24-től rendelték el, hogy a nemzetközi légijáratok fedélzetén az országba érkező utasok a repülést megelőző napon kötelesek kitölteni a tartózkodási helyüket azonosító elektronikus formanyomtatványt (Passenger Locator Form – PLF).

A szabályok szerint a járatokra történő beszállításkor a légitársaságoknak (pontosabban a velük szerződött földi kiszolgálóknak) kell ellenőrizniük a regisztrációról szóló visszaigazoló email vagy QR-kód meglétét minden utasnál. Ennek hiányában meg kell tagadni az utas fedélzetre lépését. Családonként elegendő egyet bemutatni, kinyomtatva vagy elektronikusan a visszaigazolásból.

A szabályozás szerint a légitársaságoknak saját költségen kell visszaszállítania azokat az utasokat, akik nem rendelkeznek előzetes regisztrációval és az arról szóló visszaigazolással.

A Wizz Air jelenleg hetente öt járatot üzemeltet Budapest és Athén között, a légitársaság foglalási rendszere szerint ezeket – egyelőre – nem törölték, lehet rájuk jegyet foglalni jelenleg is.

A low-cost légitársaság Budapest mellett Bécsből, Dortmundból, Milánóból üzemeltet járatokat Athénba augusztus első felében. A brit leánycég, a Wizz Air UK (W9) pedig London-Lutonból repül Athénba, de vélhetően a korlátozás csak a magyar cég járataira (W6) vonatkozik, bár ezt a közlemények nem részletezik.

Lapunk megkeresésére a Wizz Air megerősítette az információt, tájékoztatásuk szerint folyamatosan egyeztetnek a helyi hatóságokkal, és mindent megtesznek azért, hogy az utasokat elszállítsák. Az érintetteket e-mailben értesítik, az utazási irodán keresztül jegyet vásárlóknak az irodával kell felvenniük a kapcsolatot.

A légitársaság nyomatékosan kérte az utasoktól, hogy hiánytalanul töltsék ki a görög szervek által kért formanyomtatványt, amelynek meglétét szigorúan ellenőrzik, illetve rendelkezzenek a regisztrációt igazoló QR-kóddal.

Azon utasok, akik ezen elvárásoknak nem felelnek meg, a gép fedélzetére sem léphetnek, és kompenzációra, visszatérítésre sem jogosultak – olvasható a Wizz Air közleményében.

A vonatkozó NOTAM-ok:

 

A2235/20 NOTAMN

Q) LGGG/QOEXX/IV/NBO/E /000/999/
A) LGGG
B) 2008022100
C) 2008142100
E) COVID-19: FLIGHT RESTRICTIONS.

 

BY ORDER OF THE HELLENIC MINISTRY OF CIVIL PROTECTION ALL FLIGHTS OPERATED BY AIR CARRIER WIZZ AIR TO LGAV ARE SUSPENDED AS OF 2008022100 DUE TO NON-ADHERENCE TO COVID-19 NOTAM A2138/20 CONCERNING THEIR OBLIGATION TO COMPLY WITH RELEVANT NATIONAL LEGISLATION. ACCORDING TO ABOVE NOTAM ALL AIR CARRIERS ARE REQUIRED PRIOR TO ACCEPTANCE OF PASSENGERS FOR BOARDING, TO CHECK THE CONFIRMATION E-MAIL UPON SUBMISSION OF THE PLF WHICH IS A COMPULSORY TRAVEL DOCUMENT OR A PLF QR CODE.

 

A2138/20 NOTAMR A2127/20

Q) LGGG/QOEXX/IV/NBO/E /000/999/

A) LGGG

B) 2007241527

C) 2008312059

E) COVID-19: PASSENGER RESTRICTIONS:

 

BY ORDER OF THE GOVERNMENT OF THE HELLENIC REPUBLIC, IT IS COMPULSORY FOR ALL INDIVIDUALS ON INTERNATIONAL FLIGHTS TO FILL IN THE ELECTRONIC PASSENGER LOCATOR FORM (PLF) PUBLISHED IN HTTPS://TRAVEL.GOV.GR/, THE PREVIOUS DAY BEFORE ARRIVAL. PRIOR ACCEPTANCE OF PASSENGERS FOR BOARDING, AIRLINES ARE REQUIRED TO CHECK THE CONFIRMATION E-MAIL UPON SUBMISSION OF THE PLF WHICH IS A COMPULSORY TRAVEL DOCUMENT OR A PLF QR CODE. FAMILIES CAN ALSO BE ACCEPTED WITH ONLY ONE JOINT PLF CONFIRMATION E-MAIL. A VALID PLF FORM WITH A QR CODE IS CONSIDERED NECESSARY TO ENTER ANY ENTRANCE GATE OF THE COUNTRY. FAMILIES CAN ALSO BE ACCEPTED WITH THEIR PLF UNIQUE QR CODE. AIRLINES THAT FAIL TO COMPLY WITH THIS CHECKING OBLIGATION, WILL BE RESPOSINBLE TO REPATRIATE THE PASSENGERS ON THE COMPANY’S EXPENSES.