A hamarosan egy új városrésznek helyet adó athéni régi légikikötő területéről egy Boeing 727-est és egy BAC 1-11-est mentett ki egy görög-ciprusi cég.

A 2001-ben bezárt Ellinikon reptéren számos korábban leállított repülőgép maradt, amelyek sorsa azzal pecsételődött meg véglegesen, hogy a terület tulajdonosa hatalmas ingatlanfejlesztésbe kezd az elhagyatott területen.

A görög-ciprusi gyökerű, repülőgépek adásvételével, bérbeadásával és charterekkel foglalkozó Zela Aviation két repülőgépet, egy Boeing 727-est és egy BAC 1-11-est mentett ki a repülőtérről, amelyeket két különböző helyen állítanak ki.

Forrás: Zela Aviation, fotó: ATH spotter

Ezzel a görög légiközlekedés történetének, két ikonikus típusnak, valamint az egykori görög légitársaságnak, az Olympic-nek akarnak emléket állítani. A repülőgépeket szétszerelték és trélereken szállították el a repülőtérről, ahol felújítást követően állítják ki őket.

Az SX-BAR lajstromjelű, a British Aircraft Corporation által gyártott BAC 1-11-215AU repülőgépet 1966-ban gyártották és az Aloha Airlines-nál kezdett repülni, mielőtt a görög Hellenic Air-hez került. Leállítására azért került sor, mert nem tudta teljesíteni az újabb zajvédelmi követelményeket. A repülőgépet az Athéntól mintegy 40 kilométerre fekvő Lavrióban állították ki.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A másik repülőgép, az 1968-ban gyártott, SX-CBA lajstromjelű Boeing 727-200-as 1993-ig a 2009-ben csődbe ment Olympic Airways görög légitársaságnál repült.

Ezt a példányt az egykori reptér és leendő új városnegyed bejáratához közel, egy focipálya mellett állítják ki az összeszerelést és felújítást követően.

A két gépet a néhai állami légitársaság munkavállalóinak kulturális egyesülete gondozta idáig, megmentve őket a teljes pusztulásról, de az alapos restaurálás rájuk fér.

Az Ellinikon egyik szegletében még az Olympic Airways egy Boeing 747-200-asa és egy Boeing 737-200-asa parkol más kisgépek mellett, ezek sorsa nem ismert.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!