A svájci légiforgalmi irányító szolgálat két repülőtér körzetében, Genfben és Luganóban is elkezdte a drónos tájékoztató szolgálatot – írta az ATW Online.

A Skyguide egy alkalmazást is készített U-space néven, amelyen keresztül a drónozók engedélyt kérhetnek és kaphatnak a drónozáshoz az ellenőrzött légtérben a luganói és genfi repülőtér közelében.

A szoftvert az amerikai AirMap és a svájci légügyi hatóság közösen fejlesztette és egy olyan felhő-alapú repüléstájékoztató és kezelő rendszert hoztak létre, amely a légtérrel kapcsolatos információkat, direktívákat és a légiforgalmi irányítástól származó, valós idejű forgalmi adatokat használ.

Fotó: DJI

Az adatfolyam azonban visszafelé is működik, nem csak a drónosok látják az egyéb légi járműveket, de az irányító szolgálat is nyomon követi a drónokat és a hozzájuk tartozó repülési terveket, emellett az irányítók kezelik a beérkező légtérigényléseket is.

A Skyguide és a Santa Monica-i székhelyű Airmap tavaly márciusban jelentette be, hogy együttműködési megállapodást írtak alá egy egész országot lefedő drónos forgalomirányító szolgálat kialakítására, a hatóságok idén márciusban hagyták jóvá a koncepciót.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az irányító szolgálat a jövőben további repülőterek közelében is be szeretné vezetni a szolgáltatást. A Skyguide szerint az ő rendszerük nagyon hasonló lesz ahhoz, amelyet az Egyesült Államokban a Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) szeretne bevezetni.