A tavalyi bővítések után ismét két új biztonsági ellenőrzőpontot adtak át a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A Budapest Airport ezzel összesen 18-ra növelte az utasbiztonsági csatornák számát, így a jövőben is gördülékenyen folyhat az utasok kötelező repülőtéri ellenőrzése – közölte a cég.

A mai napon haladtak át az első utasok a Liszt Ferenc Repülőtér 2B terminálján átadott két új biztonsági ellenőrzőponton. A Budapest Airport ezzel összesen 18-ra növelte a terminálokon rendelkezésre álló utasbiztonsági folyosók számát.

Az új ellenőrzőpontokat világszínvonalú technikai fejlesztéssel, egy automata rendszerrel szerelték fel. Ez egyrészt felgyorsítja a folyamatot, oly módon, hogy az ellenőrzés végén visszaszállítja az üres tálcákat a sor elejére, emellett
lehetőséget ad a légiközlekedés-biztonság legfejlettebb kézipoggyász-röntgenezési módszerének bevezetésére, amelyet „remote screening”-nek nevez a szakma.

Forrás: Budapest Airport

Ebben az esetben a röntgenképek elemzése az ellenőrzőponttól távol, egy nyugodtabb, koncentrációt elősegítő környezetben történik, ahol a forgalmi viszonyoknak megfelelően változtatható az operátorok száma. A két új ellenőrzőpont dizájnjában is kiemelkedő: íves kialakítású, tágasabb és világosabb a korábbi folyosóknál.

A mostani kapacitásbővítéssel a biztonsági ellenőrzést megelőző várakozási idő a legforgalmasabb időszakban is a nemzetközi sztenderdnek számító 15 perc alatt maradhat. A bővítéssel a Sky Court 2011-es megnyitásához képest 50 százalékos kapacitásnövekedést ertek el, a beruházás értéke közel 440 millió forint.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Szintén gördülékenyebbé teszi az ellenőrzés folyamatát az a technikai újítás, amelyet a Budapest Airport a közelmúltban Európában az elsők között vezetett be.

Az új technológiának köszönhetően a nagyobb elektronikai eszközöket – mint például a laptopot vagy hajszárítót – már nem kell kivenni a kézipoggyászból, hiszen azok ellenőrzését az új szoftver e nélkül is precízen el tudja végezni.

Forrás: Budapest Airport