Négy banktól összesen 1,92 milliárd cseh korona (73,4 millió euró) kölcsönt kap adósságai törlesztéséhez és a működés fenntartásához a Smartwings légitársaság, az összeg 80 százaléka államilag garantált hitel.

A Czech Airlines-szal szemben a Smartwingsnek úgy tűnik sikerül elkerülnie a csődöt, a hitelezőkkel szemben védelmet biztosító, tavaly ősz óta tartó, és meghosszabbított rendkívüli moratórium mai lejárta előtt a légitársaságnak sikerült nagy összegű, államilag garantált hitelről megállapodnia. A Smartwings egy hónappal ezelőtt kezdte meg a tárgyalásokat a bankokkal a kölcsönről, amikor az eredetileg február végéig érvényes moratórium meghosszabbítását kérte.

A 1,92 milliárd korona két hitelszerződés formájában négy csehországi banktól érkezik a légitársasághoz.

Az összeg 80 százalékára mintegy hat évre, 2027 márciusig a cseh állam ad garanciát a Covid Plus program részeként, az EGAP Export Garancia és Biztosító társaságon keresztül a zdopravy.cz közlekedési portál híre szerint.

A Smartwings összesen 6,6 milliárd koronával tartozik hitelezőinek, ebből 3,7 milliárd már több mint három hónapja lejárt tartozás.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Fotó: AIRportal.hu

A hitel összegének egy részét a légitársaság az esedékessé váló kötelezettségeinek kifizetésére, másik részét pedig a működés finanszírozására fordítja, amíg május-júniusban a várakozásaik szerint be nem indul a nyári utazási szezon.

Egy korábbi javaslat szerint a megállapodás részét képezi, hogy a Smartwings cseh tulajdonosai az eddig a cégnek nyújtott 600 millió koronás részvényesi kölcsön mellett további forrásokat biztosítanak. A vállalat a cseh kormány „antivírus programjából” eddig 77,6 millió koronát kapott, egy hasonló franciaországi programból pedig 1,43 millió eurót szerzett.

A légitársaság 481 munkavállalóját bocsátotta el, és további 284 fizetetlen távolléten van jelenleg.