Kimagasló hónapot zártak a diszkontok áprilisban, minden nagy fapados kétszámjegyű bővülést produkált, a Wizz 30 (!) százalékkal szállított több utast.

A téli hónapok után folytatódott a diszkontok rendkívüli forgalombővülése: Télen anyagi és egyéb okok miatt ebben az évben a diszkontok úgy döntöttek, inkább fenntartják a nagy frekvenciákat, ezért nőtt egyebek közt Budapesten is nagy mértékben az utasforgalom. Nos, a tendencia folytatódott áprilisban is, amely a nyári menetrend első teljes hónapja.

Ryanair

Fotó: AIRportal.hu | © AIRportal.hu

Fotó: AIRportal.hu

Abban túl sok meglepő nincs, hogy a Ryanair kétszámjegyű bővülésről ad számot, amióta az Always Getting Better program új lendületet vett, azóta minden hónapban 10 százalék feletti a növekedési ütem. Áprilisban az ír diszkont forgalma az előző év áprilisához képest 14 százalékkal 11,3 millió utasra bővült, míg a járatok átlagos töltöttsége 3 százalékponttal 96 százalékra javult.

Hasonlóan jó számokat mutat az éves gördülő utasforgalom is, amely április végével 121,3 millió volt, ez 13 százalékkal haladja meg a tavaly április végi szintet.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

easyJet

Fotó: AIRportal.hu | © AIRportal.hu

Fotó: AIRportal.hu

Az angol easyJet is egyre gyakrabban tud 10 százalék feletti bővülést produkálni, pedig az angoloknál a 6-8 százalékos növekedés volt az általános. Áprilisban ők is belehúztak és az adatok szerint 11,7 százalékkal 7,1 millióra növelték a szállított utasok számát. A gépek kihasználtsága itt is javult: 2,5 százalékponttal 92,9 százalékra.

Az éves gördülő utasforgalom növekedési rátája egyelőre még egyszámjegyű, április végén 76,6 millió volt, amely 7,8 százalékkal haladja meg az előző év áprilisában mért szintet.

Wizz Air

 | © AIRportal.hu

A magyar hátterű Wizz Air bővülési ütemére eddig sem lehetett panasz, mivel az alacsonyabb bázis miatt könnyebb akár 15-20 százalék fölötti rátát is elérni. De a Wizz Air áprilisban ezt is túlszárnyalta 30,5 százalékkal növelte utasszámát az év negyedik hónapjában. Számszerűsítve 1,7 millióról 2,3 millióra nőtt a fuvarozott utasok száma. A Wizz Air Airbusainak kihasználtsága 3,6 százalékponttal 90,1 százalékra javult.

Éves szinten a Wizz szintén kimagasló teljesítményt ért el: 20,2 százalékkal 24,3 millióra nőtt a gördülő utasforgalom, míg a járatok töltöttsége 2,2 százalékponttal 90,4 százalékra javult.