Kína csak a jövő év tavaszán oldhatja fel a nemzetközi utazásokra, illetve a külföldről történő beutazásra vonatkozó korlátozásokat, ezt pedig a népesség átoltottsági szintjéhez kötik, addig maradnak a tesztelési és karantén-intézkedések.

Egyelőre az ott élők kevesebb mint tíz százalékát oltották be eddig Kínában, az ország idén júniusra érheti el, hogy az 1,4 milliárdos lakosság 40 százaléka megkapja a koronavírus elleni vakcinát. A kórokozó belföldi terjedését ellenőrzés alatt tartják, hatékonyan szűrik a külföldről behurcolt eseteket, illetve számolják fel a fertőzési láncokat. Emiatt a kínai állampolgárok oltási hajlandósága viszonylag alacsony.

Bár a belföldi légiforgalom már az év elejétől jelentős élénkülést mutat az országban, a nemzetközi utazásokat, illetve a külföldről történő beutazást érintő korlátozásokat csak akkor törölhetik el, ha az átoltottság eléri a 70-80 százalékot.

A nemzetközi utazások korlátozásainak enyhítése 2022 tavaszán következhet, ugyanis a mostani oltási sebességgel ekkorra éri el az ország a meghatározott immunitási határt.

Erről Zhang Wenhong, a fertőző betegségek egyik vezető kínai szakértője nyilatkozott az állami CCTV csatornának, amelyet a South China Morning Post szemlézett.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Fotó: AIRportal.hu

Ezt megelőzően is lehetnek olyan országok, amelyekkel kölcsönösen elismerik a másik állam által kiadott immunitásigazolást.

Emellett bilaterális alapon létrejöhetnek úgynevezett „utazási buborékok”, amely azt jelenti, hogy két ország szabaddá teheti az egymás közötti utazást, ha a fertőzés kockázata vagy az átoltottság alapján kölcsönösen úgy ítélik meg. Például Ausztrália és Új-Zéland április 19-től tervezi egymás között ennek bevezetését.

Mindaddig maradhatnak a jelenleg is érvényes korlátozások, mint például az egyes kínai városokban alkalmazott, az utazók és a nemzetközi média heves tiltakozását kiváltó anális mintavétel alapú koronavírus-tesztelés is.