Rövidül a külföldről érkezők karanténja, és nem büntetik felfüggesztéssel a légitársaságokat, ha fertőzött személyt találnak a járatukon.

A pénteken közölt enyhítő intézkedések közé tartozik, hogy a beutazóknak az eddigi hét helyett immár “csak” öt napot kell egy kijelölt szállodában, hatósági karanténban tölteniük, de az ezt követő háromnapos otthoni elkülönítés változatlanul fennmarad.

Az utazást megelőző tesztelési kötelezettség megmarad, de elegendő lesz az indulás előtt 48 órával egyetlen PCR-tesztet elvégeztetni, az eddigi kettő helyett.

Törölték azt a légitársaságok által sokat kritizált szabályt, amely kínai járataik időszakos felfüggesztésére kötelezte a cégeket, ha a hatóságok fertőzött személyt találtak utasaik között.

Ez jelentősen megnehezítette a hálózattervezési feladatokat mind a kínai, mind az országba járatokat üzemeltető külföldi légitársaságoknál.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Fotó: AIRportal.hu

Bár az október végén kezdődött téli menetrendi időszakban Kína megduplázta az országba engedélyezett járatok számát, heti 420-ra, ez a szám még mindig csak töredéke a járvány előtti nemzetközi járatoknak.

A lazítást azt követően jelentették be, hogy az elmúlt napokban számos tartományban és nagyvárosban megszaporodott a fertőzések száma, amely miatt több repülőtéren is tömegesen töröltek járatokat.

A korlátozások mostani módosítása ellenére Kína jelezte, hogy továbbra is fenntartja zéró-Covid politikáját.

Mint ismert, Budapestre éppen november 11-én érkezett meg Sanghajból a Sanghai Airlines az újraindítást követőe első menetrend szerinti utasszállító járata, november 18-tól pedig az Air China Csungkingból is közlekedik a magyar fővárosba. Az Air China szeptember vége óta hetente egy alkalommal, csütörtökönként repül Budapestre Pekingből Airbus A330-200-as repülőgépeivel, visszafelé pedig hosszú, tiencsini kitérővel közlekedik, bár a tegnapi járatot éppen törölték.