Hírek szerint Kína három nagy légitársasági csoportjának egyike érdeklődik az Etihad Airways Air Serbiában meglévő kisebbségi részesedésének megvásárlása iránt.

A Danas.rs portál forrásai szerint a kínai kormány arról értesítette a szerb kabinetet, hogy az egyik nagy kínai állami tulajdonú légitársaság – az Air China, a China Eastern Airlines vagy a China Southern Airlines – kész átvenni az Etihad Airwaystől az Air Serbia részvényeinek 49 százalékát.

Szerbia áldását adná a felvásárlási javaslatra, de az ügylet brüsszeli fogadtatása már kérdéses a portál kormányközeli informátora szerint.

Bár az ország nem tagja az Európai Uniónak, csatlakozni kívánó országként meg kell felelnie az Európai Parlament által tavaly elfogadott keretrendszernek, amely a stratégiai ágazatokban, így a légitársaságokban történő külföldi – kiemelten kínai – befolyásszerzést vizsgálja.

Fotó: AIRportal.hu

A szerb kormány emiatt egyelőre nem adott választ a kínai ajánlatra, és ez oka annak, hogy nem jelentették be hivatalosan a készülődő ügyletet.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Ha nem sikerül az Etihad helyett befektetőt találni a légitársaságra, akkor ez az egyébként is kritikus pénzügyi helyzetben lévő Air Serbia bedőlését eredményezheti.

A szintén évek óta jelentős veszteséggel küzdő Etihad Airways lehetséges kiszállását már a nyár óta rebesgetik. Ezt erősíti, hogy a múlt héten az arab légitársaság megszüntette Abu-Dzabi és Belgrád közötti járatát, valamint a code-share együttműködést sem folytatja jövő évtől a két cég.

A portál felidézi, hogy októberben a szerb kormány az Air Serbia feltőkésítéséről határozott, ennek eredményeként az állami tulajdonhányad növekszik a cégben, de ezt később az ország értékesítené.