Kis mértékben ugyan, de romlott a Lufthansa-csoport pénzügyi teljesítménye az első félévben az előzőév azonos időszakához képest.

A német légitársasági csoport honlapján közölt eredménykimutatás szerint árbevételük 0,1 százalékkal csökkent és 16,9 milliárd eurót tett ki, nagyjából ugyanannyit, mint egy évvel korábban. A növekedő költségek ugyanakkor odavágták az üzemi és adózott eredményt is.

Üzemi szinten a Lufthansa-csoport légitársaságai összesítve 1 milliárd euró nyereséget repültek össze, 2 százalékkal alacsonyabbat, mint tavaly ugyanilyenkor. A költségek a légitársaság szerint a kerozin árdrágulása, illetve a különböző okokból bekövetkező  késések miatt emelkedett.

Ez érhető tetten az utasforgalom is, ugyanis a légitársaság 11,9 százalékkal több, 66,9 millió utast fuvarozott, kapacitásai 8,2 százalékkal bővültek.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az egyes légitársaságok teljesítménye eléggé eltérő. A Lufthansa 4,4 százalékkal csökkenő árbevétel mellett20 százalékkal 660 millió euróra növelte üzemi eredményét, utasforgalma 7,6 százalékkal 33,4 millióra nőtt.

Százalékos arányban viszont a Swiss teljesített a legjobban: 2,3 milliárd euró árbevételből 294 millió euró üzemi eredményt hoztak ki a svájciak, 54,7 százalékkal nagyobbat, mint egy évvel korábban, az utasforgalom pedig 9,7 százalékkal 9,5 millióra emelkedett. A javuló eredmények az elemzés szerint elsősorban a flottafejlesztésnek és hatékonyságjavulásnak köszönhetőek.

Forrás: Swiss

Az Austrian éppen megúszta a veszteséges üzemelést, szerény 1 millió eurós üzemi eredményt értek el a sógorok, ez 87,5 százalékkal rosszabb, mint tavaly ugyanilyenkor. A bevételek 9,6 százalékkal maradtak el a tavalyi szinttől, de az utasforgalom 9,8 százalékkal 6,3 millióra emelkedett.

Kimondottan rossz féléve volt az Eurowings/Brussels Airlines “fapados” vonalnak, bár ezen talán nem sok mindenki lepődött meg. Az airberlin átvételével Carsten Spohr vezérigazgató is jelezte, hogy a diszkont üzletág egy időre elbúcsúzhat a nyereséges üzemtől.

Olyannyira, hogy üzemi eredményük 200 millió eurós mínuszt mutat, miközben egy évvel korábban még “csak” 77 milliós veszteséggel üzemeltek. A tendencia itt is ugyanaz, mint a többi légitársaságnál: növekvő árbevétel (9,2 százalék), növekvő utasforgalom (23,3 százalék), de romló üzemi eredmény.

Az eredmények közzétételekor a Lufthansa közölte: nem változtat év végi előrejelzését, bevételeiket némileg a tavalyi fölött,az üzemi eredményt némileg a tavalyi alatti szintre várják.