Az Európai Bizottság engedélyt adott Németországnak, hogy állami segítséget nyújtson az utazási korlátozások miatt nehéz anyagi helyzetbe került repülőtereknek az országban.

A bizottság honlapján elérhető határozat szerint a német állam a bevételkiesést kompenzáló hitellel, likvid tőkével, illetve bizonyos adók és járulékok elengedésével szeretne segíteni az ország területén lévő, bajba jutott regionális és nemzetközi repülőtereknek.

A támogatást az üzemeltetőknek kamatostól kell majd visszafizetniük.

A légikikötők a március 4. és június 30. közötti időszakban kiesett bevételre kérhetnek állami kompenzációt hitel formájában. A tőkejuttatás hasonló konstrukcióban áll rendelkezésre, és már létező mentőcsomagokon keresztül érkezik. Ezt szintén kamatokkal együtt kell később az államnak visszafizetni.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Margrethe Vestager versenyjogi biztos a határozatban azt írta, a repülőterek üzemeltetését a légi kapcsolatok és a gazdaság miatt a járványos időszakban is biztosítani kell, és segíteni szükséges az anyagi problémáik megoldását.

Mivel az állami támogatás nem haladhatja meg a kiesett bevétel mértékét, a versenyjogi szervként működő Európai Bizottság szerint nem torzítja a versenyt a német állami beavatkozás.

Az unió hatályos szabályai szerint a tagállamok állami segítséget nyújthatnak azoknak a társaságoknak, amelyeket a koronavírus-járvány, illetve annak hatásai közvetlenül érintenek. Az anyagi segítséget egyéb támogatási formákkal is kombinálhatják, egyes esetekben a bizottság jóváhagyása nélkül.

Az ezt lehetővé tevő ideiglenes intézkedés az év végéig marad hatályban, a feltőkésítést azonban 2021 júniusáig engedélyezik.

A Repülőterek Nemzetközi Tanácsának európai szerve (ACI Europe) július végén már felhívta a kormányok figyelmét, hogy a lehetőségekhez mérten támogassák a repülőtereket, mert az utas- és gépforgalom elvesztésével rövid időn belül nagyon nehéz anyagi helyzetbe kerülhetek, és a csődök sem zárhatóak ki.