Kitiltotta az Emirates gépeit az országból Tunézia kormánya, az eset miatt egymásnak feszült a két arab ország.

A retorziót azért vezette be az észak-afrikai ország, mert az Emirates megtagadta egy tunéziai nő beszállítását, mondván biztonsági fenyegetést jelentett a járatra. A döntés után Tunézia természetesen felháborodott, a tunéziai kormányfőnek rádióbeszédet is kellett tartania, hogy az embereket lenyugtassa.

Ebben elmondta, hogy az emirátusi hatóságok azok után tagadták meg a nő beszállítását, hogy “biztonsággal kapcsolatos információ” jutott az birtokukba. Ettől függetlenül a lépés civil jogi körökben é a politikai pártoknál kiverte a biztosítékot, állításuk szerint az emirátusok hatósági alapvető emberei jogot, és az emberek szabad mozgását sértették meg a beszállítás megtagadásával. Egy kisebb tüntetés is volt a nagykövetség előtt Tunéziában.

Péntek óta lapértesülések szerint több tunéziai nő beszállítását is megtagadták az Emirates járatokra.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A tunéziai kormány szóvivője később azt mondta, tökéletesen megértik, hogy az emirátusok hatóságai miért hozták meg a lépést, és tiszteletben tartják az országuk és légitársaságuk biztonsága érdekében hozott lépést, de szerinte azt elfogadhatatlan módon hozták meg.

Beji Caid Essebsi tunéziai elnök azt kérte, hogy a felek minél hamarabb lépjenek túl ezen az ügyön, és állítsák vissza a két ország baráti kapcsolatát. Azt azonban megjegyezte, hogy az Emirates gépeinek kitiltása mindaddig érvényben marad, amíg vissza nem vonják a nő kitiltását.

 

Leszögezte, hogy nincs diplomáciai válság a két ország között.