Az Európai Unió megtiltotta, hogy a török Southwind Airlines berepüljön a tagországok légterébe, valamint le- és felszálljon reptereiken, a légitársaság orosz tulajdonosi háttere miatt.

A Southwind Airlines márkanéven üzemelő, Cortex Havacilik Ve Turizm Ticaret nevű, Törökországban bejegyzett vállalat körül a finn közlekedési hatóság (Traficom) kezdett vizsgálódni, miután engedélyt kért Finnország és török nyaralóhelyek közötti járatok üzemeltetésére.

Az Oroszországgal szemben a légiközlekedés területén meghozott EU-s szankciók életbe lépése után, 2022 áprilisában alapított, Antalya központú légitársaság tulajdonosi szerkezetében a finnek orosz érdekeltséget találtak, amely miatt megtagadták az engedély kiadását, és értesítették az unió hatóságait is.

Az Európai Unió március 28-án a Cortex Havacilik Ve Turizm Ticaret vállalat Southwind Airlines márkanév alatt üzemelő légitársaságának járatait azonnali hatállyal kitiltotta.

Eszerint a törökországi bejegyzésű légitársaság járatai nem léphetnek be az unió légterébe, valamint gépei nem szállhatnak le és fel a tagországok repülőterein.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Forrás: Southwind Airlines

A légitársaság Németország több városa és Törökország között is tervezett nyaralójáratokat az idei szezonban – emlékeztetett az Aerotelegraph híre.

A Southwind Airlines 12 gépes flottát üzemeltet, köztük 3 Airbus A321-est, 2 A330-ast, 3 Boeing 737-est és 4 777-est.

Az ukrajnai háború kitörése előtt a Pegas Touristik utazásszervező cég az orosz Nordwind Airlines légitársaság repülőgépein szállította a turistákat, majd a szankciók bevezetése után a légitársaság flottájának egy részét kivonták Oroszországból, és a Southwind Airlines flottájába kerültek át. A légitársaság tavaly Törökország és Oroszország, Németország, Svájc, Olaszország, illetve Izrael közötti járatokat üzemeltetett, idén az Egyesült Királyságba is tervezett új útvonalakat.