A Takarék Csoporthoz tartozó egyik tőkealap 700 millió forint értékű befektetésről írt alá szerződést a repülőgépek karbantartásánál alkalmazott innovatív diagnosztikát fejlesztő AerinX Kft.-vel – közölte lapunkkal a cég. A saját fejlesztésű, kevert valóság (Mixed Reality) alapú szoftveres repülőgép-átvizsgáló megoldásával a vállalat jövő év elején lépne a nemzetközi piacra.

A magyar alapítású AerinX a repülőgépek és egyéb légi járművek karbantartását támogató innovatív technológiai megoldásokat fejleszt. A cég első terméke egy kevert valóság (MR) alapú repülőgép-átvizsgáló rendszer, amely a külső felületi átvizsgálásban és az ehhez kapcsolódó karbantartási feladatokban támogatja a szakemberek munkáját.

A munkafolyamatokat jelentősen felgyorsító rendszert néhány hónapja már tesztüzemben használja a neves Aeroplex of Central Europe, a magyar tulajdonú repülőgép-karbantartó vállalat.

A Takarék Csoporthoz tartozó Takarék Kockázati Tőkealap I. 700 millió forintnyi kockázati tőkeforrása az AerinX Kft. nemzetközi piacra lépéséhez szükséges szoftverfejlesztési és üzletfejlesztési tevékenységét gyorsítja fel. A közeljövőben az Aeroplex mellett további jelentős nemzetközi repülőgép-karbantartó vállalatok is elkezdik tesztüzemben alkalmazni az AerinX csúcstechnológiás szoftveres megoldását.

Forrás: AerinX

„A Takarék Kockázati Tőkealap jelentős potenciált lát az AerinX által fejlesztett repülőgép-átvizsgáló szoftverben, amely abszolút beleillik az ágazatban is zajló digitalizációba. A cég véleményünk szerint alkalmas arra, hogy jelentős piaci részesedést szerezzen a repülőgép-karbantartó iparban, meghatározó legyen a megjelenő technológiai megoldások között” – hívta fel a figyelmet Horváth Marcell, a Takarék Kockázati Tőkealap I.-et kezelő DBH Investment Zrt. cégvezetője.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

„A Takarék Csoport tőkebefektetésével nagymértékben felgyorsíthatjuk a piacra lépés folyamatát, amelyet 2021 első negyedévére tervezünk. Az addig hátralévő 6-9 hónapos időtartamban folytatjuk kutatás-fejlesztési tevékenységünket a repülőgép átvizsgáló rendszerünk funkcionalitásának finomhangolása és bővítése érdekében. Külön öröm, hogy az elmúlt másfél év során jelentős cégérték növekedést értünk el, amit a Takarék Csoport a tőkeemelésével is elismert” – tájékoztatott Kiss Antal Bence, az AerinX társalapító-ügyvezetője.

Az AerinX-ben korábban tőkét emelő X-Ventures Gamma Kockázati Tőkealap továbbra is meghatározó tulajdonos marad. A cég a jövőben további csúcstechnológiás szoftveres és hardveres megoldások fejlesztését tervezi, amelyek a repülőgép karbantartás további folyamatainak optimalizálását célozzák.