London Stansted repülőtere komposztálható biztonsági zacskót tesztel, amelyet az utasok a műanyag helyett használhatnak a folyadékok szállítására. 

Reduce, Reuse, Recycle (csökkentés, újrafelhasználás, újrahasznosítás) kampányának legújabb elemeként Stansted repülőtere a nagy-britanniai légikikötők között elsőként teszteli komposztálható zacskó használatát. A repülőtér a kísérleti periódusban 50 ezer zacskót oszt ki az induló utasok között.

A földi személyzet arra ösztönzi az utasokat, hogy újratölthető palackokat használjanak, amelyeket bármikor megtölthetnek a repülőtér ivókútjainál, és a szén-dioxid-kibocsátás kompenzálásának lehetőségére, illetve a tömegközlekedés használatára is felhívja figyelmüket. 

Amennyiben sikeres a tesztelés, többé nem fognak műanyag biztonsági zacskókat használni Stansteden (forrás: Stansted Airport)

A Reduce, Reuse, Recycle kezdeményezés célja a hulladék csökkentése, ennek érdekében a repülőtér eddig többek között 15 tonna, az utasok által a biztonsági ellenőrzésnél hagyott tárgyat adományozott helyi élelmiszerbankok számára. Stansted ezenkívül nemrég jelentette be a Bio-bean nevű vállalattal való együttműködését, aminek révén évente 150 tonna kávézaccot alakítanak át bioüzemanyaggá.

“Ebben a forgalmas évben is több millió utas haladt át a terminálon, sokuk műanyag zacskót hordozva magával, amelyek közül nem kevés végezte a kukákban. Fel szeretnénk hívni az utasaink figyelmét arra, hogy alaposan fontolják meg ezek használatát, utazás után ne dobják ki őket, inkább őrizzék meg a következő repülőútig” – jelentette ki Martin Churley, az üzemeltető cég környezetvédelmi igazgatója. Hozzátette: mindig arra törekszenek, hogy újabb és újabb módszereket találjanak a hulladék csökkentésére, a komposztálható zacskók tesztelése is példa erre.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Amennyiben a tesztelés sikeresen zárul, a komposztálható zacskók helyettesíthetik azt a 11 millió eldobhatót, amelyet évente felhasználnak a repülőtéren.