Az elmúlt időszakban csak a járatok késéséről szóltak a hírek, januárban azonban ha csak ideiglenesen is, de megfordult a helyzet. Európában a gépek nagyjából fele a menetrendhez képest korábban érkezett.

Az Eurocontrol friss adatai azt mutatják, hogy a járatok legnagyobb része, 33 százaléka 5-15 perccel korábban érkezett meg, mint azt a menetrendben jelezték, 17 százalék pedig 15 percnél is korábban landolt. Emellett a járatok 21 százaléka pontosan érkezett, és alig 28 százalék késett.

A tavalyi adatokhoz képest ugyan kevesebb járat volt pontos, de ez most kivételesen jót jelent, mert a csökkenés oka a korábban érkező járatok számának növekedése volt. A fél órát, vagy annál többet késő gépek aránya a tavalyi 10 százalék után idén alig 7 százalékot tett ki.

Forrás: Eurocontrol-Facebook

Ez annak fényében nagyon jó teljesítmény, hogy januárban több alkalommal is sztrájkoltak a francia légiforgalmi irányítók, a párizsi, marseille-i, bresti és bordeaux-i központok forgalmában jelentős késés volt, Nyugat-Európában pedig az időjárás okozott nagyobb késéseket.

Idén januárban az átlagos késés járatonként 8,3 perc volt, 3 perccel kevesebb, mint tavaly. Az Eurocontrol 783 ezer járatot kezelt, ez 0,5 százalékkal alacsonyabb, mint tavaly januárban.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.