A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 2019-ben megkezdett fejlesztéssorozat az idei évben is folytatódott: gurulóutak, szervizutak újultak meg, és informatikai fejlesztések is megvalósultak a közelmúltban.

A fejlesztéssorozatot 2019-ben indította el a Budapest Airport, az elmúlt két és fél év alatt a repülőtér üzemeltetője közel 200 millió eurót – azaz 70 milliárd forintot – fordított infrastruktúrafejlesztésre, kapacitásbővítésre, digitalizálásra és egyéb háttérfejlesztésekre, írta közleményében a cég. Ezeknek köszönhetően az üzemeltető szerint nőtt a repülőtéren elérhető szolgáltatások köre és színvonala, a repülőtér regionális jelentősége.

A Budapest Airport a járvány miatt drasztikusan visszaeső utasforgalom és bevételek ellenére úgy döntött, hogy folytatja a repülőtéri beruházásokat, bizonyos fejlesztéseket korábban kezdett el, kihasználva a kevesebb érkező-induló nyújtotta lehetőséget. Bár az üzemeltető a tavalyi évet 110 millió eurós (38 milliárd forintos) veszteséggel zárta, beruházásokra 80 millió eurót, azaz 28 milliárd forintot költött.

Az idei első félévben felújítottak öt gurulóutat és a hozzájuk tartozó padkákat, három kilométer hosszan egy szervizút teljes burkolatcseréjét és a közvilágítás modernizálását hajtották végre, emellett az 1-es terminál előterén bazaltbetonra cserélték a burkolatot a légi oldalon.

(Fotó: Budapest Airport/Baranyi Róbert)

A következő hetekben adják át az új főporát, a 440 négyzetméteres épület két és félszer nagyobb kapacitással várja majd a repülőtér üzemi területére belépő munkavállalókat, bérlőket és partnereket.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Június végén elkészült a B oldali utasmólón kialakított új mozgólépcső, ezzel egy időben a terminálokon található liftek modernizálása is befejeződött.

A 2B terminálon az érkezési szinten, az útlevélkezelő fülkék környezetében a repülőtér-üzemeltető lecserélte az álmennyezetet, a fénycsöves világítást pedig modern és energiatakarékos LED világításra cserélte.

Fejlesztették a kiemelten fontos informatikai rendszereket is, amelyek ennek köszönhetően új funkciókkal bővültek. A csomagosztályozó rendszer megújításának részeként egyebek közt kiemelték a régi röntgengépeket, és folyamatban van a SkyCourt és 2A terminál csomagosztályozóihoz tartozó valamennyi ipari gyorskapu megújítása is.

Chris Dinsdale, a Budapest Airport vezérigazgatója azt hangsúlyozta a közleményben: az elmúlt évek sikeres gazdálkodása tette lehetővé ezeket a beruházásokat, és a fejlesztések az év további részében is folytatódnak.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren megvalósult beruházásoknak is köszönhetően a Budapest Airport nyolcadszor is elnyerte a Skytrax díját, amelyet több tízezer utas megkérdezése alapján ítélnek oda – idézte fel a tájékoztató.