Több más téma mellett a Szöul és Budapest közötti közvetlen légijáratokról és a Magyarországra érkező dél-koreai beruházásokról folytatott megbeszéléseket Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kétnapos szöuli látogatásán.

A külügyminiszter a tárgyalásokról elmondta: idén 125 ezer turista érkezett Dél-Koreából Magyarországra, ami 13 százalékos növekedést jelent.

A miniszter két légitársasággal is tárgyalt a Szöult és Budapestet összekötő közvetlen légi járat beindításáról.

Az Asiana Airlines Boeing 777-es repülőgépe Budapesten. (Fotó: AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

Az Asiana Airlines Boeing 777-es repülőgépe Budapesten. (Fotó: AIRportal.hu)

A miniszter az MTI-nek nem nevesítette meg egyik légitársaságot sem, melynek képviselőivel tárgyalt.

Idén nyáron az Asiana Airlines közvetlen járatot működtetett Szöul és Budapest között, és erre jó eséllyel a jövő nyáron is sor kerül – jegyezte meg.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A légitársaság Boeing 777-es szélestörzsű repülőgépei 2016. július 1. és augusztus 26. között heti egy alkalommal közlekedtek Dél-Korea fővárosa, Szöul és Budapest között.

A mindössze kilenc alkalommal közlekedő, charterjárat megnyitását még 2016. áprilisában a külügyminiszter jelentette be közösen a Budapest Airport vezérigazgatójával.

A járat – melyre dél-koreai utazási irodák értékesítették a jegyeket, döntően beutazó turisták számára – az iparági hírek szerint jó töltöttségi mutatókkal üzemelt. Ugyan charter járat lévén a magyar utasok nem vásárolhattak repülőjegyeket a járatra, a magyarországi logisztikai cégeknek a járat belly-cargo kapacitását sikerült jó töltöttségi mutatókkal üzemeltetni.

A másik tárgyalópartner minden bizonnyal a Korean Air lehetett. Részükről kevésbé valószínű budapesti járatnyitás,
mert Bécs és Szöul között hetente több alkalommal üzemeltetnek utasszállító, valamint dedikált cargo járatokat is. A Korean Air jelen van közvetlen járatokkal Prágában is, sőt érdekeltek a CSA cseh nemzeti légitársaságban is, melynek 44%-ban tulajdonosai.

Az Asiana Airlines 1988 decemberében kezdte meg működését, flottájában jelenleg 11 darab Boeing 777-200ER, 7 darab Boeing 767-300, 4 darab Boeing 747-400 (melyből kettő ún. combi verzió), 5 darab Airbus A380-800, 15 darab Airbus A330-300 szélestörzsű repülőgép teljesít szolgálatot. A légitársaság rövid és közepes hosszúságú járatain továbbá hét darab Airbus A320-200 és 25 darab A321-es keskenytörzsű repülőgép teljesít szolgálatot.

A légitársaság 11 darabos dedikált áruszállító flottát is üzemeltet, melyben tíz darab Boeing 747-400F és egy darab Boeing 767-300F repülőgép teljesít szolgálatot.

Az Asiana Airlines összesen 30 darab új generációs Airbus A350-es repülőgépre rendelkezik megrendeléssel, melyet várhatóan 2017 és 2025 közötti időszakban vesznek át. A légitársaság érvényes megrendeléssel rendelkezik az Airbus új generációs hajtóművekkel felszerelt keskenytörzsű típusának leghosszabb tagjára is, összesen 25 Airbus A321neo repülőgépet rendeltek, melyből 20 kötelező érvényű megrendelés.

Az Asiana Airlines a Star Alliance tagja és a világ egyik vezető légitársasága mely Budapestről Frankfurt, London, Isztambul és Párizs átszállással foglalható. Többek között a világ legrangosabb díjaival is jutalmazták már az Asianát: 2009-ben kapta meg az ATW (Air Transport World) „Airline of the Year” díját és 2010-ben a világ legjobb légitársasága díjat a Skytrax jóvoltából. 2011 és 2012-ben a világ második legjobb légitársaságaként ünnepelte a Skytrax és a turizmus.

Az Asiana Airlines hazai képviseletét az AVIAREPS Magyarország Kft. látja el.