A repülős élményekkel kapcsolatban valószínűleg elsőként nem az ínycsiklandó fedélzeti ételek jutnak az eszünkbe, a most felsorolt repülőkön azonban kulináris élvezetekben lehet részünk – ám cserébe végig a földön kell maradnunk.

Arról már korábban beszámoltunk, milyen izgalmas hotelek várnak a repülőgépek szerelmeseire a világ minden táján, hiszen többet is szállodává alakítottak át. Ám nem csak aludni, de vacsorázni és koktélozni is lehet néhány kiszuperált, vagy éppen tökéletes állapotban megőrzött példány fedélzetén.

Runway 34 – Svájc, Glattbrugg

Az étterem koncepciója a svájci pilóta, Reto Seipel fejéből pattant ki, aki tizenöt évig repült, többek között a Swissair és az Emirates gépein. Sajátos ötlete alapján egy Douglas DC-3 vagy egy Convair 440 Metropolitan típust vásárolt volna, ám mivel ezeket túl drágának találta, végül egy 1957-es Iljusin Il-14-es mellett döntött.

A repülőgépet hangszigetelt hangárban helyezte el a zürichi repülőtér mellett, így a vendégek csendes környezetben élvezhetik a vacsorájukat, miközben a fel és leszálló repülőket nézik.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
A Runway 34 étterem (Forrás: Facebook/Runway 34)

La Tante DC-10 – Accra, Ghána

Miután a Ghana Airways 2005-ben csődbe ment, a légitársaság McDonnell Douglas DC-10-es repülőgépe a földön ragadt. A repülőgép egészen addig várta sorsát, amíg az accrai Kotoka Nemzetközi Repülőtér meg nem vásárolta, és étteremmé nem alakította.

A pilótafülkéből koktélbár lett, a gép törzsében pedig helyi ételeket kínálnak.

La Tante DC 10 (Forrás: Facebook/ La Tante DC 10)

Runway 1 – Új-Delhi, India

Igazi luxus élményt kínál a korábban az Air India flottájában repült Airbus A320-asból átalakított Runway 1, amely Új-Delhi Rohini körzetében található. A vendégeket „stewardessek” (légiutas-kísérőknek öltözött felszolgálók) fogadják, a repülő törzsében lévő éttermet pedig az első osztályt is felülmúló eleganciával rendezték be.

A repülőből kialakított vendéglátóhely különlegessége, hogy a szárnyon is el lehet fogyasztani a romantikus vacsorát – a szív alakú ételeket is kínáló menüt látva pedig nem csoda, hogy több lánykérés is történt már itt.

A Runway 1 Delhiben (Forrás: runway1restaurant.com)

Solo’s Airplane Restaurant – Colorado Springs, USA

Az éttermet egy 1953-ban készült Boeing KC-97-es repülőgépből alakították át, és a falakon a repülés egész történelme megelevenedik, a különleges dekorációnak köszönhetően.

Az étterem 275 vendéget tud egyszerre fogadni, ám csak 45 hely található a repülőgép belsejében, így aki igazán autentikus élményre vágyik, annak érdemes előre foglalnia. A menü természetesen amerikai specialitásokból áll.

El Avion – Manuel Antonio, Costa Rica

Korábban már írtunk a Costa Rica dzsungelében található 727 Fuselage Roomról, a Boeing-gépből kialakított hotelről. A szállodától nem messze található egy étterem is, amelyhez ugyancsak egy kiszuperált repülőgépet újítottak fel.

A Fairchild C-123-as repülőgép fedélzetén koktélbár kapott helyet, a köré épített étteremben pedig a helyi konyha specialitásait kínálják a vendégeknek.

Az EL Avion étterem Costa Ricában (Forrás: Costa Verde)

Steaks On A Plane – Bolton, Egyesült Királyság

A Manchester közelében található kisváros egyik forgalmas útján egy szárnyak és farokrész nélküli Boeing 737-es várja az angol steakek szerelmeseit.

A bisztrójellegű kialakítás leginkább egy gyorsétteremére emlékeztet, és a tulajdonos koncepciója is nagyjából ez, hiszen elvitelre is kérhetők az ételek.

A nevet egyébként a Kígyók a fedélzeten (Sneaks on a Plane) című, nem túlságosan kedvelt film ihlette.

TWA Cocktail Lounge – JFK Repülőtér, New York, USA

A John F. Kennedy repülőtér újdonsága nem csak a TWA Hotel, amelyben többek között helyet kapott egy tetőmedence is, hanem a Lockheed Constellation, azaz “Connie” típusú repülőgép, amely hamarosan koktélbárként üzemel majd.

A gép korábban Air Force One-ként is üzemelt Eisenhower elnöksége alatt, most pedig igazi retró stílusban várja majd a vendégeit.

Connie (Forrás: TWAhotel)