Repülőgépen aludni nem a legkomfortosabb, azonban ha egy szálláshellyé alakított repülőgépen töltjük az éjszakát, az igazán különleges élmény lehet.

A szálláshely kiválasztásával általában nem töltünk el olyan sok időt, mint repülőjegy-vadászattal: a legtöbb utazó először a repülőjegyet vásárolja meg, majd utólag keresi meg a megfelelő szállást. Az alábbi szállások azonban annyira izgalmasak, hogy repülőgéprajongók számára akár az utazás kiindulópontjaként is szolgálhatnak.

Magánrepülők a mezőn

Ilyen a Nantes-tól 50 kilométerre található, privát repülőgépben kialakított Airbnb-szállás (fotó: airbnb.com)

Az Airbnb-n számtalan különleges szálláshelyet találni, azonban nekünk legjobban a repülőgépekből kialakítottak tetszenek, amelyből kettőt is találtunk Európában.

Az egyik a franciaországi Saint-Michel-Chef-Chef nevű faluban található, Nantes-tól csupán 50 kilométerre, amelyről már korábban is írtunk.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A szálláshely maximum négy vendéget tud fogadni, egy éjszaka körülbelül 28 ezer forintba kerül, de érdemes időben lefoglalni, mert nagyon népszerű, nyárra már alig vannak szabad időpontok.

Kissé távolabb, a walesi Redberth településen szintén egy privát repülőgépből alakítottak ki szálláshelyet. A szállás csupa 5-ös értékeléseket kapott, nagyon népszerű a Walesbe utazók körében. Itt is legfeljebb négy felnőtt fér el, viszont az ára többszöröse az előzőnek: egy éjszaka körülbelül 76 ezer forintba kerül.

A walesi repülőgép-szálláshely csupa 5-ös értékeléseket kapott Airbnb-n (forrás: airbnb.com)

Az Egek Királynőjének fedélzetén

Arról már korábban is írtunk, hogy a stockholmi Arlanda repülőtéren egy igazi Boeing 747-es repülőgép belsejében lehet megszállni. A hotelt egy 1976-ból származó Jumbóban alakították ki, amelyet teljesen felújítottak. Ez a példány eredetileg a Singapore Airlines számára készült, később a legendás Pan Am flottájában is repült, legutolsó tulajdonosa pedig a 2002-ben csődbe ment svéd légitársaság, a Transjet volt, így aztán 2006-ban eladásra kínálták. Ezt ki is használta egy hoteltulajdonos, és 2009 óta szállodaként működik az Egek Királynőjének is becézett repülőgép.

Az 33 szobával rendelkező, összesen 76 ember fogadására alkalmas szálláson nem csak magánszobák találhatóak, hanem hálóterem is, a spórolósabb utazóknak kedvezve. A pilótafülkét lakosztállyá alakították át, ahonnan kilátás nyílik a repülőtérre, de még a hajtóműgondolákban is lehet aludni, és a fedélzeten kávézó is üzemel. Egy éjszaka itt 14 – 55 ezer forintba kerül, a szoba típusától függően.

A dzsungel fái között

Korábban már szintén írtunk róla, de az egyik leghíresebb ilyen szálláshely nem maradhat ki ebből az összeállításból sem.

Ha még távolabbra utaznánk, akkor Costa Ricán lehetőségünk van megszállni egy 1965-ös évjáratú Boeing 727-es repülőgépben kialakított luxus hotelben. A repülőgép alkatrészeit San Jose repteréről szállították a gyönyörű Costa Verde nevű üdülőhelyre, amely a dzsungelben helyezkedik el, de a tengerparthoz közel. Tizenöt méter magas talapzatra állították fel, a fák közé, így kívülről úgy tűnhet, mintha egy fára zuhant repülőt látnánk. Tökéletes elhelyezkedésének köszönhetően nagyszerű kilátás nyílik innen a tengerre és a dzsungelre is.

A 727 Fuselage Roomtól csupán száz méterre, ugyancsak a Costa Verde telepen található a Cockpit Cottage, azaz a “pilótafülke-kunyhó”, amelyet szintén egy repülőgépből alakítottak ki. Kívülről nem annyira szembetűnő, mint a társa, azonban belülről ugyanolyan impozáns és a kilátásra sem panaszkodhatunk.

Azonban a fentebbiekhez képest még mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni egy itt eltöltött éjszakáért: a 727 Fuselage Roomban a szobák ára szezontól függően 300 – 900 dollár (87 – 260 ezer forint) között mozog, míg a Cockpit Cottage-ben egy éjszaka 240 – 435 dollárba (70 – 126 ezer forint) kerül.

Ha még ez sem volt elég, a a hollandiai Teuge városában egy Iljusin Il-18-as repülőgépben kialakított luxus-lakosztályban lehet megszállni.