Szeparált, nyugodt helyszínt nyit Pittsburgh nemzetközi repülőtere az autizmussal élő vendégeinek és kísérőiknek, hogy az utazás egyébként is stresszes procedúráját a lehető legkönnyebben elviselhetővé tegye számukra.

Az emberek nagy többségének általában stresszes az utazás, de kifejezetten igaz ez az autizmussal élőknek. Számukra az ismeretlen közeg, a tömeg, a fények és a hangok különösen ijesztők lehetnek, és többszörösen megnehezítik a nyugodt repülést.

Ezért döntött úgy a pittsburgh-i repülőtér vezetősége, hogy külön helyiséget nyit a speciális igényekkel utazók számára, amely leegyszerűsíti a terminálon tartózkodás esetleg felzaklató pillanatait, nyugodt és kellemes környezetet biztosít az autista utasok számára.

A helyiség kialakításában a legfontosabb szempont az volt, hogy az autista utasok a lehető legnyugodtabb közegben készülhessenek fel az utazásra (Forrás: Pittsburgh Airport)

Az 1500 négyzetméteres területet felnőtt és gyermek utasok ugyanúgy igénybe vehetik. Az egész váró hangszigetelt, így a reptéri nyüzsgés nem zavarja meg az itt tartózkodókat, emellett kialakítottak benne egy társalgó helyiséget és külön szobákat is.

A váróban helyet kapott egy repülőgép-kabinrészlet is, ahol az autizmussal élő utasok ijedtség nélkül próbálhatják ki a fedélzeti élményt, megismerve, hogy milyen a repülőgépen ülni.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
(Forrás: Pittsburgh Airport)

Az ötletet a repülőtér egyik dolgozójának négyéves kisfia adta, aki után a váró a Presley’s Room nevet kapta. Jason Rudge, a kisfiú édesapja őszintén reméli, hogy sok család életét megváltoztatja majd az újítás, és azok, akik korábban azt gondolták, sosem tudnak majd autista hozzátartozójukkal utazni, mégis élhetnek a lehetőséggel.

A helyiség kialakításában érdekképviseleti csoportok és autista személyek gondozásával foglalkozó specialisták is segítettek.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!