Ismeretlen ízek, szokatlan párosítások, különleges gyümölcsök: Thaiföldre már csak azért is érdemes elutazni, mert a thai konyha garantáltan kellemes meglepetést fog okozni szinte mindenkinek.

Minél távolabbra utazunk, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy kultúrsokk ér – vagy ezúttal nevezzük inkább “kajasokknak”?

Thaiföld az egyik legnépszerűbb ázsiai repülős úticél a magyarok körében is, azonban az ország nem csak látnivalók, élmények terén, de konyhájával is meglepetést okozhat az utazóknak.

Thai étkezdékből Magyarországon sincs hiány, azonban sem íz, sem minőség szempontjából nem lehet összehasonlítani az itthoni éttermek választékát az igazi, friss, helyi ennivalókkal.

Thaiföld, azon belül Bangkok világhíres az utcai árusairól: szinte minden sarkon található egy-egy street food bódé, ahol finomabbnál finomabb falatokat vásárolhatunk. Nyárson sült húsok, tenger gyümölcsei, halból készült készételek, sushi, egzotikus gyümölcsök, kókuszpuding – csak hogy néhányat említsünk.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Ragacsos rizs mangóval – a thaiföldiek kedvenc desszertje

A legnépszerűbb desszert Thaiföldön a ragacsos rizs mangóval, amelynek tetejére mungóbabot és sűrű, cukros kókusztejet öntenek. Ára még a turisták látogatta helyszíneken is csupán 50 baht, azaz 400 forint körül van.

A mungóbab igen népszerű alapanyag Thaiföldön, ebből készül az úgynevezett lup chuk nevű desszert is, amelynek nem csak az állaga, de a formája is gumicukorhoz hasonló.

Ha Thaiföldön járunk, vétek lenne kihagyni az utcai gyümölcssalátát: amellett, hogy friss, zamatos alapanyagokból készül, igazi különlegességeket is tartalmaz, mint például a kígyógyümölcs, guava, vagy sárkánygyümölcs.

A bátrabbak a bogarakat is megkóstolhatják

Az utcákon kívül a legnépszerűbb gyorskaja-lelőhelyek a híres thai piacok, ahol szintén kuriózumokra bukkanhatunk. A vállalkozó szellemű utazók itt akár sült skorpiót, bogarakat vagy csirkelábat is megkóstolhatnak. 

A legnagyobb meglepetést számunkra mégis a prik glua nevű, sóból, chiliből és cukorból készült mártogatós okozta, amelyet különféle gyümölcsökkel párosítva szokás fogyasztani.

Azt nem is kell mondanunk, hogy a híres pad thai, amely az egész világon népszerű főételként hódít, sehol sem olyan finom, mint a szülőhazájában. Ha utcai árustól vesszük, akkor érdemes megnézni az elkészítésének folyamatát, hiszen az is felér egy élménnyel.

Ilyen pad thai-t ehetünk a Khao San Road-on, Bangkok leghíresebb utcáján, csupán 500 forintért

A thai konyha könnyen magával ragadhat színes, izgalmas ízvilágával, azonban érdemes elővigyázatosnak lenni.

A nyaralást, de a hazautat is megkeserítheti egy gyomorrontás, ezért mielőtt utcai árustól vásárolunk, győződjünk meg róla, hogy az ételt előttünk készítik el és kizárólag friss hozzávalókat tartalmaz. 

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!